Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL:s lösning på publikfiaskot i Arizona: ”Laget måste få en ny, skattebetald, arena!"

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Gary Bettman
Bildtext Gary Bettman vill se att en ny arena byggs med skattepengar.
Bild: EPA

Den nordamerikanska toppligan NHL envisas fortfarande med att hålla toppishockeyn i liv i Arizona. Nu har kommissionären Gary Bettman skickat ett brev till beslutsfattare i delstaten där han kräver en ny arena för laget.

Arizona, tidigare Phoenix, Coyotes har inte blivit något stort dragplåster för den lokala publiken. I år befinner sig laget igen i bottenkastet av publikstatistiken med ett medeltal på knappa 13 000 åskådare per match.

NHL:s lösning på problemet? Bygg en ny arena – med offentliga medel.

I ett brev uppmanar NHL-kommissionären Gary Bettman beslutsfattarna i området att rädda klubben med en ny hemmahall.

– Den simpla sanningen? Coyotes behöver en ny arena, annars kan laget inte stanna i Glendale, skriver Bettman i ett brev som den kanadensiska kanalen Sportsnet fått ta del av.

Vill ha ny arena närmare Phoenix

För tillfället spelar laget i Gila River Arena, också den betalad med skattepengar. Staden Glendale och NHL har redan flera år slagits om hyreskontraktet.

Enligt Sportsnet skulle det mest attraktiva valet för NHL vara att bygga en ny arena närmare Phoenix, som huserar den största mängden Coyotes-fans. För tillfället anser ligan att stadion ligger för långt från storstaden (ungefär 16 kilometer), och att det bidrar till de låga åskådarantalen.

Enligt Arizonas senats talman J.D. Mesnard (Republikan) måste NHL först övertala skattebetalarna före man går med på att stå för kostnaderna.

– Vi ser inte direkt någon entusiasm från medborgarna i den här frågan. Om inte NHL kan övertala skattebetalarna så kommer de troligen inte att lyckas övertala de förtroendevalda heller, säger Mesnard till Sportsnet.

Inte nytt med att lag hotar att flytta ifall skattebetalarna inte står för notan

Arizona är varken det första eller sista laget att hota med att flytta för att få staden att betala för en ny stadion. Edmonton Oilers nya hemmahall byggdes också den med en stor andel offentliga medel – efter spekulationer om att laget skulle flytta till Seattle.

Flera fans i framförallt Kanada har ändå redan länge kritiserat NHL:s agerande. Enligt flera kritiska röster är det ohållbart att NHL försöker tränga sig in på områden som Arizona, som inte traditionellt sett hör till ishockey-vänliga orter.

Senast valde NHL att utvidga ligan till Las Vegas istället för Quebec City.

Bettman försvarar ändå sitt förslag genom att hänvisa till nya arbetsplatser och turisminkomster.

– Ett arenaprojekt skulle skapa arbetsplatser, tillväxt och ökande turism. Då skulle ishockeyn också fortfarande vara ett lockande resmål för alla intresserade i regionen, skriver Bettman i sitt brev.