Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skiljedomstolen nästa – så går Eremenkos och Johaugs ärenden vidare

Från 2017
Roman Eremenko och Therese Johaug.
Bildtext Både Roman Eremenko och Therese Johaug får stifta bekantskap med Cas.
Bild: All Over Press; Yle/Tomi Hänninen, collage: Yle.

Både Roman Eremenkos och Therese Johaugs dopningsdomar går vidare till idrottens skiljedomstol Cas. Men hur går processen till?

Roman Eremenko åkte fast för kokain och stängdes av i två år av den europeiska fotbollsförbundet Uefa. På måndagen kom beskedet att Uefa inte godkänner Eremenkos överklagan och slog fast avstängningen.

Eremenko själv var ändå inte nöjd med domen. Hans advokat, Mikhail Prokopets, meddelade genast att man överklagar domen till skiljedomstolen.

För Johaugs del var det den andra parten som var missnöjd med domen. Antidopning Norge rekommenderade en 14 månader lång avstängning – som sedan sänktes till 13 månader.

Det internationella skidförbundet Fis överklagade sedan domen – förbundet anser att straffet är för milt.

Hur går då Eremenkos och Johaugs ärenden vidare?

Val av domare

Först och främst måste Cas godkänna överklagan och ta sig ann fallen. Detta har redan skett i Johaugs fall. Därefter kommer domstolens president att ta ställning till hur många domare det behövs. Alternativen är tre eller en.

I Johaugs fall står det redan klart att det är tre domare som ska avgöra huruvida avstängningen är tillräckligt lång eller för mild. Dessa tre domare väljs av de stridande parterna.

Johaugs team får välja en och Fis får välja en domare från en lista på 300 kvalificerade jurister. Listan är sammanställd av Cas. Dessa två domare väljer sedan tillsammans en tredje domare, som sedan leder arbetet.

Ifall presidenten anser att det inte är nödvändigt med tre kan även en ensam domare ta ställning till ärendet.

Båda parterna kan även överklaga valen av domare, ifall de misstänker att den valda domaren inte är opartisk. Ifall överklagan är befogad kan presidenten avsätta domaren.

– Det här kräver en grundläggande kartläggning av de tillgängliga juristerna, säger Johaugs advokat Christian B. Hjort till VG.

Efrarna jurister ett måste

Hjort kan ändå ha gjort sitt som ledande advokat för den norska skidstjärnan. Enligt norska uppgifter riktar Johaug siktet på en mer erfaren jurist för att föra ärendet vidare i skiljedomstolen.

– Det är bra att lita på någon som har erfarenhet från Cas, säger skiljedomstolsexperten Robin Mackenzie-Robinson till den norska tidningen.

Eremenko kan däremot troligen fortsätta med samma team. En annan av Roman Eremenkos advokater, Artjom Patjev, har tidigare erfarnhet från skiljedomstolen och talade högt om finländarens chanser tidigare.

– Två års avstängning betyder att Uefa anser att användningen av ämnet har skett av misstag. I andra fall hade straffet varit fyra år. Jag har erfarenhet av liknande fall där domen blivit lindrigare, sade Patjov till rysk media tidigare.

Tidtabell och överklagan

En överklagan till Cas måste ske senast 21 dagar efter att den ursprungliga domen fastställs. Någon exakt tidtabell för skiljedomstolens beslut finns inte och domstolen själv skriver på sin webbsida att ett ärende kan behandlas i upp till 6-12 månader.

Ifall en part är missnöjd med Cas beslut går det att överklaga, om det än är ytterst osannolikt att överklagan behandlas. Parten måste nämligen överklaga skiljedomstolens arbete som lagstridigt till den högsta domstolen i Schweiz – något som de ryska friidrottarna försökte göra inför OS i Rio.

Källa: Idrottens skiljedomstol Cas.

Diskussion om artikeln