Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Boris Ståhl är ny rektor för Yrkesakademin i Österbotten

Från 2017
Uppdaterad 09.03.2017 13:12.
Yrkesakademin i Österbotten
Bildtext Yrkesakademin i Österbotten har verksamhet på fyra orter, Pedersöre, Jakobstad, Vasa och Närpes. Fotot är taget vid Campus Kungsgården i Vasa. Arkivbild.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Den vikarierande rektorn för Yrkesakademin i Österbotten (YA), Boris Ståhl blir ordinarie rektor. Det beslöt ägaren Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (Söfuk) på sitt styrelsemöte på onsdag förmiddag.

- Absolut är vi nöjda och glada. Boris Ståhl är erfaren och han har jobbat sedan 1998 inom yrkesutbildningen. Han vet vad han ger sig in på och han har gjort ett bra jobb hittills, säger Ulrica Karp, direktör för Söfuk.

Boris Ståhl är biträdande rektor och har vikarierat posten ett år sedan den förre rektorn Maria Slotte sade upp sig i april ifjol. Man beslöt att lediganslå tjänsten som rektor först i januari på grund av de reformer som är på gång inom yrkesutbildningen.

- Vi ville vänta och se hur landet ligger före vi anställer en rektor. Nu vet vi hur 2017 ser ut och vi väntar på reformen som ska komma 2018, säger Karp.

Direktör Ulrica Karp vid Söfuk
Bildtext Ulrica Karp
Bild: YLE/Kjell Vikman

Svalt intresse för tjänsten

Tjänsten som rektor söktes endast av två personer. Förutom Boris Ståhl söktes tjänsten av filosofie magister Hannu Wuorela. Ståhl är till utbildningen ingenjör men han uppfyller behörighetskraven som rektor. Det gör inte Wuorela på basen av de intyg han gett.

Ståhl är ingenjör inom elautomation och har arbetat inom yrkesutbildning både på andra och tredje stadiet sedan 1998.

Boris Ståhl står i en maskinhall och ser in i kameran
Bildtext Boris Ståhl
Bild: Yle/Sonja Rundt

Ståhl övergår från tillförordnad till ordinarie rektor den första april utan prövotid. Det motiveras med att han redan skött posten under ett års tid och därför inte behöver någon prövotid.

- Det känns trevligt och utmanande på samma gång. Jag har ju hunnit vara rektor i ett år och så jag vet vad det går ut på, säger Ståhl.

Reformen finns ständigt med

Boris Ståhl tror inte att något ändras i och med att han blir ordinarie rektor.

- Reformen av andra stadiets yrkesutbildning sätter prägel på tillvaron. Yrkesutbildningarnas verksamhet kommer att ändras i och med den, säger han.

Rektorn för YA ska leda och utveckla verksamheten, förvaltningen och ekonomin. YA har närmare 4 500 studerande och dryga 300 anställda. YA har verksamhet i Vasa, Närpes, Pedersöre och Jakobstad.

Yrkesakademins aula i Närpes
Bildtext YA har tusentals studerande och verksamhet på tre orter. Fotot är taget på YA:s enhet i Närpes. Arkivbild.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Det är upp till direktionen för YA att besluta hur man ska göra med tjänsten som biträdande rektor. Under det här året har man inte haft någon biträdande rektor.

Gott resultat för Söfuk

På onsdagens styrelsemöte behandlade Söfuk också bokslutet för 2016. Bokslutet för hela Söfuk ligger på drygt en miljon euro på plus.

- Det är över förväntan men det är inte ett resultat som kommit genom tur. Alla enheter inom Söfuk har arbetat målmedvetet för att nå det här resultatet, säger Karp.