Aktivt arbete ger fler kvinnor i styrelserna
Det rör på sig i styrelsevärlden, den tidigare mansdominerade arenan får fler och fler kvinnliga ledamöter. Det blir mer balans i arbetet med jämställdhet, säger Pia Simons som är rutinerad styrelseledamot.
I Finland var det i genomsnitt 30 procent kvinnor i börsbolagens styrelser år 2016. Det betyder en sjätteplacering inom EU.
Pia Simons är vd på Simons element. Hon föddes in i företagsvärlden och tvekade aldrig att bli styrelseledamot när frågan kom.
- Jag såg det som en utmaning, att jag skulle få lära mig någonting.
Hon ville vara delaktig i besluten och vara med att dra riktlinjer för framtiden.
Simons har suttit i styrelser sedan 2000 och hon har sett en förändring vad det gäller könsfördelningen. Hon nämner till exempel Österbottens företagarförenings styrelse. Där var de till en början väldigt få kvinnor.
- Där har vi aktivt arbetat för att få med fler kvinnor i styrelsen och i dag är det ungefär hälften.
Mansdominerat i styrelserna
Tidigare tänkte Simons ofta på att hon var kvinna i styrelser.
- Då var det så få kvinnor och jag upplevde att jag inte blev lyssnad på i samma utsträckning som nu, det kan också ha att göra med min ålder.
Då var också många av männen äldre, och det pratades ibland över huvudet på Simons.
- Jag var väldigt aktiv och tog plats och till sist började de lyssna på mig.
Arbetas aktivt för jämställdhet
Simons tycker att det i dag arbetas aktivt för att få mer kvinnor till styrelserna. Men det är svårt att säga vems uppdrag det är att göra dem mer jämställda.
- Kvinnorna borde visa framfötterna mer men man borde inom styrelsen också tänka på att rikta blickarna mot kvinnorna när man funderar på nya ledamöter.
Simons säger att det som tidigare varit en stor fråga för många kvinnor, att kombinera karriär och familjeliv i dag fungerar bättre, att det delas mer på ansvaret inom familjen. Hon tror att det är möjligt att nå EU-målet, att ha minst 40 procent kvinnor i börsbolagens styrelser innan 2020.
- Finns viljan, så absolut!
Och det är inte bara en siffra på pappret, det att styrelserna blir mer jämställda, menar Simons.
- Det blir mer balans i arbetet när det är mer jämställt.