Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En manlig vuxen vän är guld värd för barn utan pappa

Från 2017
Uppdaterad 08.03.2017 16:44.
Två pojkar leker med lego.
Bildtext Arkivbild.
Bild: All Over Press

För barn som växer upp utan en pappa kan det betyda mycket att ha en manlig vuxenkompis att gå på skogsutflykt eller bio med. I år är det 25 år sedan Småfamiljsföreningen Pienperheyhdistys började utbilda frivilliga vuxenkompisar runtom i landet.

I hela landet finns i dag över 200 frivilliga män som ställer upp som kompisar till barn till ensamstående mammor inom ramen för verksamheten "Mieskaverit" eller manliga vuxenkompisar.

I Vasa har verksamheten funnits i två år och man har utbildat nio vuxenkompisar. Men fler behövs.

Jaakko Koivusalo är en av de frivilliga som ställer upp som kompis i Vasa. Han är kompis med två pojkar, ett par bröder som är 9 och 11 år gamla.

Jaakko Koivusalo ställer upp som kompis åt två barn utan pappa.
Bildtext Jaakko Koivusalo träffar "sina" två pojkar ett par gånger i månaden.
Bild: Yle/Jukka Tyni

- De är aktiva, sportiga och roliga pojkar. De pratar mycket och frågar mycket.

Koivusalo jobbar till vardags som försäljare på ett företag som säljer kopieringsmaskiner. Det var för några år sedan då han lämnade bort ett par hobbyer som han kände att han ville engagera sig i frivilligarbete.
Då hörde han talas om kompisverksamheten och bestämde sig för att gå med.

"Vi spelar fotboll och gör helt vanliga saker"

Jaakko Koivusalo träffar pojkarna ett par gånger i månaden och tycker inte att det varit svårt att hitta på aktiviteter.

- Vi har spelat fotboll, kört motorcykel, vandrat i skogen med min hund och min dotter, tittat på ishockeymatcher och varit på bio. Vi har också köpt fiskeredskap och testat dem. Vi har gjort helt vanliga saker som man kan göra med egna barn eller med vem som helst.

Koivusalo säger att det bästa är att se pojkarnas glädje - att märka att de har roligt och väntar på nästa träff.

Koivusalo tänker sig att han har mycket att ge pojkarna som en manlig förebild. Pojkarna har ingen kontakt med sin egen pappa och har inte heller andra vuxna män i sitt liv men de kan istället se hur Koivusalo lever.

- När de blir tonåringar kommer kanske många nya frågor och då kan jag ställa upp om de har något att fråga.

Sonen fick en trygg manlig vuxen i sitt liv

Marika Kniivilä är mamma till en 11-årig pojke som har fått en kompis via frivilligverksamheten.

- Vi har ingen man i vår familj och jag ville att min son skulle få en trygg manlig rollmodell.

Kniivilä letade länge efter en manlig vän åt sin son och när hon såg en annons om vuxenkompisverksamheten tvekade hon inte en sekund.

- Tack vare kompisverksamheten har min son fått uppleva fantastiska nya saker som jag inte hade kunnat erbjuda honom. Visst kan jag också använda en hammare men med vuxenkompisen får min son göra helt egna "pojksaker". Skogsutflykter är deras bravur och de har också vinterbadat och varit på skjutbanan.

Marika Kniivilä, mamma till en pojke som fått mycket glädje av manskompisverksamheten.
Bildtext Marika Kniivilä är mamma till en 11-årig pojke som fått en manlig vuxen vän i sitt liv.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Kniivilä säger att det är en härlig känsla när hennes son kommer hem full av iver från en lyckad utflykt med sin vuxenkompis.

- Min pojke har fått en underbar kompis som orkar lyssna och diskutera med honom.

Marika Kniivilä säger att hon aldrig varit rädd att vänskapen inte skulle fungera. De första träffarna skedde i grupp så att alla barn, mammor och män var med.

- Vi grillade korv på Öjberget. Då märkte jag genast att det fungerade.

Männen deltar i kurs

I Vasa är det mödra-och skyddshemmets öppenvårdsenhet som koordinerar verksamheten. Man tar emot ansökningar från familjer som vill ha en vuxenkompis åt sina barn och man ordnar kurser för alla som vill bli vuxenkompisar.

Männen går en femton timmars kurs där de bland annat får diskutera sin egen barndom och fundera på vad det innebär att vara en manlig förebild för barn. Deras brottsregister kontrolleras också. Hittills har det ordnats två kurser i Vasa.

Vuxenkompisen ska inte ersätta pappan

Handledare Heli Näreaho säger att det är viktigt att barn har en manlig vuxen i sitt liv eftersom det finns så många kvinnor omkring barn - på dagis, i skolan och på rådgivningen.

- Vuxenkompisen kan inte och behöver inte ersätta pappa men kan vara riktigt meningsfull för barn. Det finns olika slags barn och därför är det bra att det finns olika slags vuxenkompisar också.

Heli Näreaho, handledare Vasa mödra-och skyddshem
Bildtext Heli Näreaho, handledare på Vasa mödra-och skyddshems öppenvårdsenhet.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Näreaho säger att mammorna och barnen varit mycket nöjda med verksamheten. Hon har hört från både mammor, rådgivningar och skolor att fler barn skulle behöva en vuxenkompis, men säger att familjerna också behöver tid att fundera på om det här är något som passar dem.

Det krävs också en viss aktivitet från mammorna i och med att de måste skicka en ansökan om att få en vuxenkompis åt sina barn.

- Det är också viktigt att de män som är intresserade av att ställa upp som frivilliga funderar på om de har tillräckligt med tid för det, säger Näreaho.

För att fira vuxenkompisverksamhetens 25-årsjubileum inleddes på tisdagen en nationell diskussionsturné om mannens roll i barns liv. Första anhalten var Vasa.

Den som är intresserad av verksamheten hittar mera information här (på finska).