Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet vill ha friska och säkra kommuner

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 13:11.
Kandidat i kommunalvalet står på ett torg.
Bildtext Petri Rajala (Saml) driver kampanj i Tammerfors.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Samlingspartiet vill ha fungerande, friska och säkra kommuner. Partiet är först ut i Yles projekt Fokus på partiet och försvarar sin seger i det förra kommunalvalet genom att betona valfriheten.

Det bjuds på varm dryck, karameller och politik vid Samlingspartiets valtält på Keskustori i Tammerfors. Tammerfors är på många sätt ett Finland i miniformat om man tittar på resultatet i det förra kommunalvalet. Samlingspartiet var då etta i båda.

Fokus på partiet

Den varma drycken smakar, men partiets regeringsmedverkan och besluten som fattats grämer en del som besöker tältet.

- De har skurit ned och inte tänkt på pensionärerna och de fattiga, säger en man med en Samlingspartiet-mugg i handen.

En kvinna som besöker tältet säger sig vara oroad över miljö- och byggnadsfrågor i staden. Hon får inte det svar hon vill ha av Samlingspartiet.

Kvaliteten viktigare än vem som betalar

Kandidaten Petri Rajala säger att partiets regeringsmedverkan framkallar en del missnöje. Enligt honom är det vården och stadsutvecklingen som är de två mest populära diskussionsämnena på gator och torg.

I Samlingspartiets valprogram lyfts reformen av kommunerna och vården fram. Valfriheten och företagens roll i serviceproduktionen ses som viktig.

- För en medborgare spelar det ingen roll om det är kommunen eller ett privat företag som betalar läkarens lön. Det är kvaliteten och köläget som är det viktigaste, säger Rajala.

Folk är ändå oroade. De är rädda för att servicen ska bli sämre?

- Vi har ett exempel, titta på Mänttä-Vilppula! De valde Pihlajalinna för att ta hand om vården och hela kommunen är mycket belåten. Det blev inget kaos.

Många prioritetsområden

I Samlingspartiets centrala valprogram lyfts också bildningens, kulturens, motionsservicens och den lokala infrastrukturens roll fram. Alltså det som blir kvar i kommunerna i framtiden.

Bild på en buss.
Bildtext Samlingspartiets valbuss kör runt i landets kommuner inför kommunalvalet.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Alla barn ska ha rätt till högklassig undervisning, det ska satsas på lärarkåren, inomhusluften ska vara bra, biblioteken reformeras så att de blir mångsidiga media- och kulturcentrum.

Samlingspartiet vill främja spårtrafiken i stora stadsområden.

Utbildning och rum för förbättring

Petri Rajala talar starkt för utbildningen i sin valkampanj. Han vill göra Tammerfors till en ledande utbildningsstad.

Och hur väl går det ihop med regeringens politik de senaste åren?

- Förra regeringen var ändå mer negativ till utbildningen, men mer borde göras. Jag är inte heller så nöjd med mitt eget partis agerande här.

Skillnad till Centern

Samlingspartiet och Centern driver på många områden en likriktad politik. Många väljare väljer mellan just dessa två då de ska rösta.

Skillnader finns ändå. Samlingspartiet klarar sig bättre i stora städer i val och partiets politik är också mer stadscentrerad.

I kommunalvalsprogrammet står det att en större del av tillväxten i framtiden inom ekonomin och välfärden är baserad på framgångsrika stadsregioner.