Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu är Yles valkompass öppen!

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 12:15.
Bild på Kommunalvalet 2017 logon
Bild: Yle

Nu kan du söka fram en kommunalvalskandidat med hjälp av Yles valkompass som i år också innehåller kandidaternas videor. Yles valbevakning har nu kört igång på allvar.

Över 17 000 kandidater från hela Finland har börjat fylla i Yles valkompass inför kommunalvalet. Alla har inte ännu godkänt sina svar, så valkompassen kommer att utökas med många fler kandidater.

Frågorna i kandidattestet innehåller dels kommunala frågor som är gemensamma för alla kommuner, men också fem värdefrågor och fem kommunala frågor som är olika för varje enskild kommun i Finland. Dessutom finns det frågor som andra nyhetsredaktioner bidragit med: Yles valkompass är i år ett unikt samarbete med flera tidningshus i Finland, bland annat KSF Media.

Du kan fylla i valkompassen och hitta din kandidat från och med i dag. Dessutom kan du titta på kandidaternas videopresentationer: Flera tusen kandidater har också utnyttjat möjligheten att göra en egen kandidatvideo i valkompassens videogalleri.

Kandidater är ute på torg och gator

Kommunalvalet hålls den 9 april, och nu kör både valbevakningen och valkampanjerna igång på allvar.

- Det börjar märkas på alla fronter nu, kandidater är ute på torg och gator, och vi har haft de första valdebatterna, säger Pia Johansson, valkoordinator på Svenska Yle.

- Jag tror att människor faktiskt börjar fundera på vem man kunde rösta på och säkert också om man ska rösta, när så mycket ändras i kommunerna i och med vård- och landskapsreformen.

Stor aktivitet på regionernas redaktioner

På Svenska Yle har kommunalvalsplaneringen pågått länge och satsningarna har redan kört igång. I regionerna är redaktionerna redan i full gång med kommunvisa debatter om de viktigaste frågorna i den egna regionen.

- Vårt främsta uppdrag är att visa dels på varför det är viktigt att rösta, vad man kan påverka i sin egen närmiljö när man röstar, säger Johansson.

Valdebatter i tv och ny resultatstjänst

Inför kommunalvalet i år satsar Svenska Yle bland annat på valdebatter i olika regioner och kring olika teman: fyra i Yle Fem och en i X3M:s webbstudio.

Både de regionala nyheterna och riksnyheterna kommer temavis att belysa olika viktiga ämnen, och också partierna ska granskas. Valbevakningen pågår i både radio, webb och tv och också enskilda avsnitt av Närbild och Spotlight behandlar kommunalvalet.

- Själva valvakan under valkvällen 9.4 i Yle Fem och Arenan, och sedan resultattjänsten, analyserna och stämningarna på vår webb svenska.yle.fi är stora satsningar som vi är stolta över, redan på förhand.

Är det några särskilda ämnen som känns viktiga inför det här kommunalvalet?

- Vården är en stor fråga, trots att tanken är att nya fullmäktige har hand om social- och hälsovården bara under en övergångsperiod. Det finns fortfarande så många frågetecken kring vårdreformen att den trots allt tycks vara ett ämne som dyker upp i kampanjerna nu, säger Johansson.

Hon lyfter upp också skola och dagvård som ämnen som berör väldigt många väljare, likaså kultur och fritid: allt från biblioteken till idrottsanläggningar är sådant fullmäktige tar hand om. Också bostadsproduktion och näringsliv i kommunerna är viktiga ämnen.

Eldprov för regeringen

Kommunalvalet är intressant också ur ett annat perspektiv än hur det går för den egna kommunen:

- På riksplan talar man nog också om att kommunalvalet skulle visa vad folk tänker om regeringens politik. Visst finns den aspekten också, säger Johansson.

Diskussion om artikeln