Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ett telefonsamtal från Princes manager förändrade hennes liv

Från 2017
Uppdaterad 23.03.2017 10:10.
Den danska basisten Ida Nielsen som spelat med bl.a. Prince.
Bildtext Ett telefonsamtal förändrade livet för danska basisten Ida Nielsen.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Det händer sig ibland att det där telefonsamtalet som många drömmer om blir verklighet. Den danska basisten Ida Nielsen kunde knappt tro sina öron då hon blev erbjuden att åka till USA för att spela några dagar med Prince. Dagarna blev till år och turnéerna till månader och hon hann också medverka på två skivor.

Ida Nielsen växte upp på den danska landsbygden och i skolan fanns det ett trumset och en basgitarr. Hon sjöng också i skolkören och i den fanns en klasskamrat som hade ett band. Basisten i bandet slutade plötsligt och klasskompisen frågade Ida om hon kunde komma och spela bas. Jo såklart, svarade hon även om hon bara spelat några gånger i skolan.

Sedan gick det fort framåt och plötsligt var hon med i gruppen Zap Mama som också spelade i Finland. Samtidigt började hon samarbeta med det danska företaget TC Electronic som år 2009 började tillverka basförstärkare. De gjorde några videoinspelningar med henne som de publicerade på Youtube och Ida lade sedan upp dem på sin My Space sida.

Det där klassiska telefonsamtalet

Plötsligt en dag ringer telefonen och i andra ändan är det en som presenterar sig som artisten Princes manager.

- Jag trodde ju det var ett skämt, säger Ida och skrattar högt. Dagen innan hade hon dessutom skojat med en vän om hur häftigt det skulle vara att få spela just med honom.

En vecka före resan fick hon ett mail och där stod det vilka låtar hon skulle öva in. När hon väl anlände till Minneapolis i USA så hade hon gjort ett grundligt hemarbete och gått igenom nästan hela hans repertoar.

Och det var tur för efter att hon hade spelat några dagar i hans studio hade Prince plötsligt frågat om hon ville åka ut på turné med honom. Svaret var ja och efter det började hårdjobbet. Det gällde att öva in ca 300 låtar som kunde tänkas bli spelade under turnén.

Magiska stunder på scenen

Och för Ida Nielsen blev det en tid som var full av upplevelser och nya lärdomar om branschen. Och varje kväll fick hon uppleva den där speciella magin som Prince kunde framkalla både hos publiken och hos bandmedlemmarna.

Det gick inte en kväll utan överraskningar. Och på många konsertklipp kan man till exempel se hur Prince i slutet av konserten slänger ut en bas eller gitarr, som han har spelat på, till publiken. Så jag frågar Ida om det faktiskt gick till på det sättet.

- Hmmmm nej jag måste ju säga sanningen, inleder hon lite tvekande. Det var så att en av våra gitarrtekniker alltid fanns på en viss plats bland publiken och det var till honom som Prince slängde gitarren.

Men i övrigt vill inte Ida Nielsen prata mycket om privata detaljer om livet på turnéer och i studion tillsammans med honom. Eftersom Prince dog för cirka ett år sedan så undrade jag också om det var svårt för henne att inse faktum och försöka anpassa sig till en tillvaro utan honom. Då blir den glada utåtriktade danskan stum och tyst och säger att hon inte vill gå in på privata detaljer kring frågan.

Kvinnorna i branschen

Då vi kommer till kvinnor i branschen säger Ida att hon är jätteglad över att det nu börjar finnas mer och mer duktiga musiker som är kvinnor men hon vill inte fästa så stor vikt vid könet.

- Dessutom har det nog varit annorlunda för mig eftersom jag spelat med Prince. Det ger en helt annan status, säger hon.

Turné i Finland

Den finländska basisten Jan Strandberg upptäckte Ida Nielsen långt innan hon spelade med Prince och nu är hon i landet för att göra en miniturné tillsammans med honom. I gruppen ingår också flere kända finländska musiker.

De spelar torsdagen 9/3 i Tammerfors och fredagen 10/3 i Helsingfors.

Basisterna Ida Nielsen från Danmark och Jan-Olof Strandberg från Finland.
Bildtext Ida Nielsen och Jan Strandberg är på turné tillsammans.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Här jammar Ida och Jan tillsammans

Programmet är inte längre tillgängligt
Vår Musik - video: Ida Nielsen & Strandberg - Bass x 2 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln