Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Råttor invaderar Gamla Vasa

Från 2017
Råtta tittar fram bakom bladen.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Ovanligt många observationer av råttor rapporteras från Gamla Vasa. Nu utreder Vasa stad hur stort och utbrett problemet är.

Den första observationen i Gamla Vasa gjordes redan i våras men nu har antalet ökat. I somras undersökte staden till exempel området kring ruinerna i Gamla Vasa. Observationer av råttor har också rapporterats i Sandviken.

På Vasa stad säger miljöingenjör Ulla Udd till Yle Pohjanmaa att det är svårt att bedöma hur utbrett problemet är.

- Alla observationer meddelas inte till oss. Till exempel kan en fastighetsägare själv ta kontakt med ett skadedjursbekämpningsföretag utan att meddela observationen till oss. Nu försöker vi kartlägga om det finns något specifikt område där råttorna bor, säger Udd.

Staden har skickat ut ett brev till invånarna i området där man påminner om vikten av var och hur man förvarar sina sopor och hur man ska mata fåglar. Till exempel får man inte lägga ut mat åt fåglar eller andra djur på marken eller annat ställe där råttorna kan komma åt den.

Udd berättar att det viktiga nu är att man stoppar tillgången på mat för råttorna och att man på det sättet begränsar populationen.

- I allmänhet ökar antalet observationer då man utför markarbeten och förstör råttornas boplatser. Råttorna kan vandra i flera kilometer för att hitta nya boplatser, säger Udd.

Yle Pohjanmaa/Merja Siirilä.

Diskussion om artikeln