Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bloddrypande drama på Åbo svenska teater

Från 2017
Uppdaterad 08.03.2017 15:45.
Blodgivning på Åbo svenska teaters stora scen.
Bildtext Blodgivning på Åbo svenska teaters stora scen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Det var kö till Åbo svenska teater på onsdagen, men så fort personerna kom in på teatern var det de själva som stod för underhållningen. ÅST ordnade nämligen blodgivning på stora scenen.

Amanda Enberg har gett blod tidigare, men aldrig på en teaterscen. Och det har blivit en längre paus sedan senaste blodgivning.

– Det här är ett så fint ställe, så det är roligt att se teatern samtidigt, sade Enberg då hon låg framme vid scenkanten. Det är säkert många som kommer förbi och ser att det är blodgivning.

Amanda Enberg.
Bildtext Amanda Enberg.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Milla Stenström och Marina Stenbäck ger blod några gånger per år, vanligtvis på Kåren. Den här gången deltar de dessutom i utmaningen om vilken specialförening vid Åbo Akademis Studentkår som donerar mest och tävlar om ett vandringspris.

– Det känns som en väldigt låg tröskel för att göra något för någon annan, tycker Stenström som representerar biologföreningen Dendriticum.

– Kan man hjälpa med att ge lite blod, rädda någon, så blir man en lite bättre människa av det, säger Stenbäck från Merkantila Klubben. Och nog var det ju maffigt att sitta helt vid scenkanten och ge blod, och såg ut över vad som kunde vara ett publikhav.

Kan bli tradition

Såväl Enberg, som Stenström och Stenbäck skulle gärna göra om blodgivningen i en så fin miljö. Och det är ingen omöjlighet.

Blodgivningstillfälle, där en person från Blodtjänst övervakar processen då blod doneras från en arm.
Bild: Yle/Linus Hoffman

– Jag är nog så jätteivrig så jag skulle gärna se att vi gör det igen, säger Åbo svenska teaters informatör Maria Olin. Fast jag vet inte hur vi fixar det, för det är ett stort maskineri; scenen måste tömmas, Blodtjänst ska ställa upp alla sina sängar och apparater, och en stor del av personalen är fast här.

ÅST bjuder på utrymmena och på serveringen efteråt. Och på en teatersminkad Dracula. Det blev en stor succé. Redan under den första timmen av blodgivningen hade 26 personer gett blod, så målet på 100 verkade lätt att uppfylla.

Blodgivningen på stora scenen pågår på onsdag ända till klockan 18.

Blodgivningen är en del av ÅST:s idéer för att fira Finlands 100-årsjubileum. Ett annat sätt att fira är en show på lördag med en illusionist. Där har biljetterna delats ut till arbetslösa och till mindre bemedlade, samtidigt som det är gratis bulle och kaffe för åskådarna.

Dessutom är teatern med i evenemanget Knit'n'tag, där personalen stickar och virkar kläder för träd längs Aura å, från den 26 augusti publiceras på webben dagligen under 100 dagar något som har hänt under de senaste 100 åren på teatern, och i november blir det premiär för jubileumsårspjäsen Daniel Hjort.

Diskussion om artikeln