Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnyländska mjölkbönder har allt svårare att få avbytare

Från 2017
Uppdaterad 09.03.2017 16:34.
Ko med kalv i ladugård
Bildtext Kalven i Petas ladugård är bara en dag gammal.
Bild: Yle/Carmela Walder

Svårast är det för mjölkbönder att få avbytare vid akuta sjukdomsfall. Marcus och Heidi Petas från Mörskom berättar om flera problematiska situationer.

Karl-Erik Oljemark som är sektoransvarig för husdjursfrågor vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund i Nyland har kor i Sibbo. Han vittnar om att det är allt svårare att få sjukvikarier.

Marcus och Heidi Petas säger att de ofta själva måste ta reda på en privat arbetande avbytare som den kommunala avbytartjänsten kan anställa. Sedan brukar det nog ordna sig.

Hjärtinfarkt men ingen avbytare

En gång fick Marcus hjärtproblem och måste åka med ambulans till sjukhus. Trots att läget var allvarligt var det nästan omöjligt att få en avbytare.

- Jag har samma erfarenhet som Marcus, säger Karl-Erik Oljemark i Sibbo.

Oljemark hade fått rytmstörningar, men kunde inte lämna gården innan det kom en avbytare på plats. Avbytartjänsten hade ingen som kunde hoppa in.

- Chefen hänvisade till kollektivavtalet och till att avbytare inte kan jobba på sin ledig dag.

Enligt Oljemark tyckte avbytaren själv att det inte var något problem att komma till undsättningen då han till slut blev kontaktad.

Kalvar i ladugård i Mörskom
Bild: Yle/Carmela Walder

Telefonsamtal borde räcka

Oljemark är trött på att det inte vid sjukfall går att få en avbytare genom att ringa till kansliet. Där hänvisas det till att det först måste göras en elektronisk ansökan.

- Det borde fungera genom att man själv eller en anhörig ringer om man är riktigt sjuk, säger han.

Heidi Petas pekar på sin arm som är i paket. Hon har tre veckor sjukledigt. Under den tiden blev paret först erbjudet avbytare i bara tre dagar.

Paret är oroligt för djuren om det inte går att få fram en avbytare vid ett sjukdomsfall.

- Tänk om det kommer en granskning på gården just då, funderar Heidi.

Kalvar i ladugård
Bild: Yle/Carmela Walder

Personalen räcker inte till

Ann-Katrin Ranta-Fransman som är förman för avbytartjänsten i Östnyland förklarar att personalen inte räcker till för att rycka in vid akuta sjukdomsfall.

- Arbetslistorna går i fyra veckors perioder och det är svårt att flexa, säger hon.

Avbytartjänsten ska inte enligt henne vara den första ersättare som men mjölkbonde vänder sig till. Enligt henne ska en mjölkbonde alltid ha en egen ersättare som kan rycka in.

En mjölkbonde har rätt till avbytare 26 dagar i året och dessutom rätt att köpa avbytare i 120 timmar. Många har inte råd att betala och nöjer sig med minimi.

Kor i ladugård i Mörskom
Bildtext Mjölkkorna är många i paret Petas ladugård.
Bild: Yle/Carmela Walder

Kraven är stora

Dagens mjölkgårdar är ganska långt automatiska och det här ställer stora krav på avbytaren.

- Det är ett krävande arbete, konstaterar Oljemark.

Ranta-Fransman från avbytartjänsten säger att de anställda får utbildning i robotanvändningen och säger att avbytarna nog klarar av jobbet.

Mjölkbönder upplever att det är ett problem att det är så få avbytare som kan köra traktor. Ranta-Fransman kontrar med att det finns bönder som inte tillåter avbytaren att använda traktorn.

Ko i ladugård i Mörskom
Bild: Yle/Carmela Walder

Svenskkunskaper ibland bristfälliga

Avbytare och mjölkbönder har ibland problem att hitta ett gemensamt språk. Marcus och Heidi Petas upplever personligen att det inte är svårt för dem att tala finska.

- Vi brukar skriva instruktionerna på finska, säger de.

Ranta-Fransman upplever själv att hon har för få avbytare som behärskar svenskan, men avbytaren och bonden har nog enligt henne hittills kunnat kommunicera på något sätt.

Det finns östnyländska mjölkbönder som har fått måttet rågat av de såligt fungerande kommunala avbytartjänsterna och gått in för att ordna avbytare själva.

Marcus och Heidi Petas i Mörskom har också övervägt det här alternativet, men kommit fram till att det är för riskfullt.

- En privat avbytare har ingen sjukvikarie. Blir den avbytaren sjuk så kommer ingen i stället, säger de.

Heidi och Marcus Petas, mjölkbönder i Mörskom
Bildtext Heidi och Marcus Petas på sin gård i Mörskom.
Bild: Yle/Carmela Walder

Framtiden ser dyster ut

Avbytarservicen ska efter landskapsreformen inte längre falla på kommunerna, utan på landskapen. Det här betyder att avbytarens arbetsområde kan bli ännu större och avstånden längre.

Det att antalet mjölkgårdar hela tiden minskar gör också att avbytarens arbetsresor från en gård till en annan blir allt längre.

- I framtiden blir det nog ännu svårare att få avbytare, tror Oljemark.

Diskussion om artikeln