Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sjukhus varnar för att fler amerikaner blir utan sjukförsäkring

Från 2017
Uppdaterad 09.03.2017 06:51.
Donald Trump och Republikanernas ledarskap kring ett bord I Vitahuset.
Bildtext Donald Trump lovade upprepade gånger att Obamacare, eller Affordable Care Act, skulle ersättas. Förslaget till ersättande lag har ändå fått skarp kritik för att den slår hårt mot fattiga, unga och pensionärer.
Bild: EPA/ERIK S. LESSER

Läkare, sjukskötare och sjukhus varnar nu för att den sjukvårdsreform som föreslås ersätta Obamacare kommer att leda till att fler amerikaner blir utan sjukförsäkring. USA:s president Donald Trump lobbar däremot hårt för att förslaget till ny sjukvårdsreform ska godkännas i kongressen.

Flera inflytelserika förbund i USA har redan hunnit uttala sig mot det förslag till ny amerikansk hälsovårdslag som republikanerna i USA:s representanthus presenterade i måndags. Det nya sjukförsäkringssystemet är tänkt att ersätta Obamacare.

Drabbar de svagaste

Det amerikanska sjukhusförbundet, förbundet för amerikanska läkarutbildningar, katolska hälsoförbundet i USA och förbundet för barnsjukhus sade alla i går att de inte kan stödja förslaget i den form som det nu är skrivet.

Också sjuksköterskefacket, läkarförbundet och pensionärsförbundet har uttalat sig emot mot republikanernas förslag.

Förbunden varnar för att det nya sjukförsäkringssystemet skulle drabba de svagaste i samhället som skulle få sämre sjukförsäkring än i dag. Antalet försäkrade amerikaner skulle också sjunka, varnar förbunden.

Ungefär 20 miljoner amerikaner som inte tidigare har haft sjukförsäkring har tack vare Obamacare kunnat skaffa sig försäkring.

Demokraterna slåss med näbbar och klor

Republikanernas förslag innehåller inte information om vilken effekt det nya systemet skulle få på antalet amerikaner som omfattas av sjukförsäkringen. Många olika instanser har ändå börjat komma med sina egna beräkningar.

Också demokraterna fortsatte i går att kritisera republikanernas förslag. Senator Bernie Sanders skrädde inte orden.

- Vi kommer att slåss emot det här förslaget från republikanerna med näbbar och klor. Det är en katastrof och kommer att allvarligt försvaga hälsovården i USA, sade Bernie Sanders till CNN.

Republikansk majoritet

President Donald Trump däremot har gått ut med ett starkt stöd för förslaget och lobbar nu för fullt för att få republikanska kongressledamöter att ställa sig bakom förslaget. Det nya förslaget måste godkännas av både representanthuset och senaten, som båda har republikansk majoritet.

Trots att republikanerna i åratal sagt att de vill riva upp och ersätta Obamacare är det många som nu uttalar sig kritiskt om förslaget.

Moderata republikaner är oroade för att folk blir utan sjukförsäkring. Bland konservativa republikaner är den vanligaste kritiken att lagförslaget ger staten alltför stor makt.

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan ansåg ändå att det handlar om ett övergående fenomen.

- Det som vi ser är att vi går igenom oundviklig växtvärk från att ha varit ett oppositionsparti till att vara ett styrande parti, sade Paul Ryan.

Skattesubventioner

I republikanernas plan “American Health Care Act” (amerikanska hälsovårdslagen) ska Obamacares system med statliga försäkringssubventioner ersättas med en ny form av individuella skattesubventioner och -anslag.

Det är tänkt att förmå amerikanerna att skaffa sig försäkring på den öppna marknaden.

Lagförslaget innebär att statens roll i sjukförsäkringen minskar.

Trumps vallöfte

I USA var kritiken mot sjukvårdsreformen Obamacare hård under valkampanjen.

Donald Trump lockade många missnöjda väljare att rösta på honom under valkampanjen med sitt löfte om att riva upp sjukvårdsreformen. Många amerikaner har varit arga på sjukvårdsreformen.

Mitt i valrörelsen fick missnöjet luft under vingarna när beräkningarna för år 2017 publicerades. Siffrorna visade att försäkringspremierna skulle höjas med 25 procent under 2017, med stora variationer mellan delstaterna.

Diskussion om artikeln