Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Asylsökande försökte hänga sig i Helsingfors centrum - hatsida publicerade video

Från 2017
Uppdaterad 09.03.2017 11:08.
Järnvägstorget
Bildtext Incidenten ägde rum på Järnvägstorget i Helsingfors.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

En asylsökande försökte i går kväll hänga sig i ett träd på Järnvägstorget i Helsingfors. Mannen överlevde, men händelsen har väckt en våg av rasistiska kommentarer på webben.

Självmordförsöket skedde nära platsen där asylsökande de tre senaste veckorna har protesterat mot Finlands flyktingpolitik. Demonstranterna kommer främst från Afghanistan och Irak.

Enligt Helsingforspolisen fördes mannen till sjukhus efter självmordsförsöket. Polisen utreder fallet.

Svenska Yle har tidigare rapporterat om att allt fler asylsökande tar livet av sig på grund av den hopplöshet många känner.

Gruvliga kommentarer

Webbplatsen MV-lehti publicerade igår en video som påstås dokumentera händelsen. Polisen är medveten om videon men kan inte ännu bekräfta om videon visar det aktuella fallet eller inte.

Kommentarsfältet till videon dryper av rasism och flera kommentatorer uttrycker sin besvikelse över att självmordsförsöket misslyckades.

Demonstration mot asylsökande

En grupp som kallar sig "Suomi Ensin", Finland först, har i flera veckor hållit en motdemonstration nära de asylsökandes demonstration.

På lördagen kommer en till grupp, "Finlands nationalister", att ordna ett evenemang på järnvägstorget – också som en reaktion mot de asylsökandes protester.

Evenemanget kallas för "Rensning" och i evenemangsbeskrivningen på Facebook säger administratörerna att det är dags att göra sig av med det förfulande lägret med asylsökande.

Det är oklart vilka personerna som kallar sig för "Finland nationalister" egentligen är. Nynazistiska finska motståndsrörelsen har också delat evenemanget på sin webbplats.

Helsingforspolisen säger att man ser allvarligt på evenemanget och att det kommer finnas mer poliser än vanligt på plats. På lördagen ordnas också en motdemonstration mot "Rensning".

Demonstrerande asylsökande på Järnvägstorget i Helsingfors har satt upp ett par tält och banderoller.

Helsingforspolisen ser allvarligt på planerad "rensning" av asylsökande

"Finlands nationalister" står som arrangör för evenemanget.