Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fler väljer att skaffa larmsystem till hemmet - kriminolog varnar för ojämlikt samhälle

Från 2017
Inbrottstjuv bryter sig in
Bildtext Alltfler vill skydda sitt hem
Bild: Yle/Hanna Sjöström

- Vi är två månader på stugan i stöten, så vi tyckte att det känns säkrare om huset är övervakat också då, säger Iris Joffs i Grankulla. Hon och hennes man Bo Joffs hör till dem som låtit uppgradera sitt hem med ett modernt alarmsystem.

Att köpa tjänster av olika vakt- och säkerhetsföretag är en växande trend i huvudstadsregionen. Det vanligaste paketet innehåller brand, vattenskade- och inbrottslarm.

Bo och Iris Joffs i soffan
Bildtext Iris och Bo Joffs kan styra hela sitt larmsystem med en pekplatta
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

En förlängning av försäkringen

Företaget Verisure Oy är ett av företagen i regionen som säljer den här sortens tjänster till hemmen.

- Jag ser det som att vi säljer en förlängning av försäkringen, säger Kim Tenlenius, chef för tekniska avdelningen på företaget. Det här är en växande marknad och det händer väldigt mycket inom den här sortens teknik just nu.

Att det finns konkurrens råder inget tvivel om. Det finns ett flertal olika företag som säljer samma tjänster i huvudstadsregionen. Kodin turvapalvelu, Sector Alarm och Alarmsystem Finland för att bara nämna några.

- Det här är bara en bra sak, säger Kim Tenlenius. Ju flera aktörer i branschen, desto större press sätter det på oss att prestera bättre. Alla vinner på det. Ju lättare och mera tillgänglig tekniken blir för kunderna, desto bättre är det.

Kim Tenlenius från Verisure
Bildtext Kim Tenlenius tycker det är positivt med ökande konkurrens
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Enkelt att styra sitt egen larmsystem

- Vi kan följa med allt här på vår pekdator, berättar Erik Joffs. All information kommer in här, om något händer.
- Jo, inte vet jag om det här nu precis hindrar några tjuvar om de verkligen vill åt våra saker, men vi får åtminstone veta genast att någon har varit hemma hos oss och inte ett par veckor senare, inflikar Iris Joffs.

Utanför det Joffska hemmet finns varningsskyltar om att huset är skyddat och inne i farstun börjar en kamera filma om familjen drabbas av en inkränktare.

Övervakningskamera i hemmet
Bildtext Paret Joffs har låtit installera ett övervakande öga i sin tambur
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

Ett tveeggat svärd

Kriminolog Maria Normann är inte helt övertygad om att skyltar och kameror ger det skydd som utlovas.

- Det är nog ett tveeggat svärd det här, säger hon. Visst, med varningsskyltar signalerar man att här tar vi sannerligen säkerheten på allvar och skyddar vår egendom. Men samtidigt skickas signaler om att det här området är oroligt och här sker det inbrott. Det skyddet en övervakningskamera i sig ger är rätt marginellt.

Maria Normann, kriminolog, morgonöppet 30.9.2015
Bildtext Kriminolog Maria Normann vill hellre se en social övervakning
Bild: Yle/Ted Urho

Hellre social övervakning än teknisk

- Jag skulle hellre se att folk höll bättre kontakt med varandra och att man känner sina grannar i större grad, säger Normann. När man åker på resa så meddelas grannarna att hej, nu om du ser att någon bär ut min soffa så är det skurkar, vi ska inte flytta någonstans!

Inbrottstjuv i sommarstuga
Bildtext Inbrotten i Nyland är förhållandevis få, men nesliga då de sker.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Inte bara inbrottsskydd

- Det är inte bara mot inbrott folk skyddar sig, påpekar Kim Tenlenius på Verisure Oy. I själva verket är det rätt få inbrott som görs här i Nyland, men förstås känns det hemskt när man själv råkar ut för det. En stor del av de tjänster vi erbjuder är faktiskt mot olika slags olyckor i hemmet. Om det börjar brinna så får vi meddelandet snabbt och kan meddela brandkåren, samma sak gäller vattenskador, vi kan snabbt meddela kunden om att nu har något skett i hemmet.

Taket har läckt i hälsocentralen i Kyrkslätt centrum
Bildtext Vattenskador kan bli mycket dyra att åtgärda.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Kan leda till ojämlikhet

- Risken finns att vi börjar gå mot ett ännu mera ojämlikt samhälle, säger kriminolog Mari Normann. De som har råd att skydda sina hem och sin egendom gör det, medan ensamstående föräldrar och mindre bemedlade familjer inte har råd med den här sortens extra säkerhet. Vad händer sen när försäkringsbolagen börjar kräva att hemmen ska vara uppgraderade med den här sortens teknik, som ändå kostar en hel del? frågar sig Normann.

- Det är faktiskt sant att vissa försäkringsbolag har börjat dra öronen till sig i synnerhet då det gäller att skydda sig mot vattenskador, bekräftar Kim Tenlenius. Tydligen kostar den här sortens skador mycket pengar för försäkringsbolagen.