Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fyra vindkraftverk byggs i Karleby

Från 2017
Testvindmöllan i Sundom i Vasa
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

I april börjar bygget av Yxpila vindpark med fyra vindkraftverk i Karleby. Vindparken beräknas vara klar i början av nästa år.

I höst ska de fyra ungefär 200 meter höga vindmöllorna stå på plats i Yxpila hamn brevid Bolidens zinkfabrik. I början av nästa år ska vindparken vara helt klar och börja producera elektricitet.

Företaget OX2 bygger vindparken. När vindparken är klar överlämnas den till Aquila Capital, en ledande europeisk förvaltare av alternativa placeringar, men OX2 kommer att förvalta den. Företagen har nyligen förtecknat ett förvärvsavtal om vindparken.

Enligt företagen är Yxpila ett av Finlands mest gynnsamma vindlägen med en medelvind på cirka 7,7 m/sek vid turbinernas navhöjd.

Anläggningen beräknas producera cirka 55 GWh per år efter att den överlämnats till Aquila Capital i början av 2018.

- Till följd av den höga efterfrågan på infrastruktur inom förnybar energi är det viktigt att ligga i framkant vad gäller attraktiva investeringsmöjligheter, säger Roman Rosslenbroich, vd och grundare på Aquila Capital i ett pressmeddelande.

Mindre park än planerat

Vindparken i Yxpila har planerats sedan 2012.

- Det har varit en lång process, säger Jouni Laitinen som är planläggningschef i Karleby.

Det enda besvär som lämnats in om parken kom från NTM-centralen.

- I början fanns planer för sju möllor och NTM-centralen ville att tre skulle undersökas på nytt, säger Laitinen.

Enligt honom ser det inte ut som om de tre möllorna kommer att byggas, eftersom de var tänkta ännu närmare strandkanten.

Diskussion om artikeln