Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svensk toppkoreograf om arbetet med megakonserten Spegling: "Det är en once in a lifetime-upplevelse att få göra det här"

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 09:10.
Koreografen Roine Söderlundh
Bildtext Roine Söderlundh är en av Sveriges mest anlitade koreografer med de stora musikalerna på sin meritlista. Han är i Helsingfors för att regissera Kulturfondens jubileumskonsert.
Bild: Niklas Gerkman

Roine Söderlundh är en av Sveriges mest anlitade koreografer. Han har medverkat i ett flertal musikalproduktioner och shower som dansare, koreograf och regissör under sina trettio verksamma år i branschen. Nu är han i Helsingfors för att regissera Svenska Kulturfondens storsatsningen Spegling - 100 år av finlandssvensk musik.

Under 2000-talet jobbade Söderlundh bland annat med Robert Wells och turnéerna Rhapsody in Rock. I arbetets tecken besökte han Finland och etablerade kontakter här.

Men Söderlundhs förhållande till Finland och det finlandssvenska är djupare än så. Hans mamma är nämligen hemma från Kimito och hela hans barndom reste familjen under somrar, jular och påsklov för att hälsa på mormor.

- När jag fick förfrågan om att regissera Spegling, tänkte jag wow, vad häftigt att komma tillbaka med de rötter jag har. Jag har många vackra minnen från Finland men efter att min mormor gick bort så har jag inte varit här så mycket, berättar Söderlundh.

Musik från barndomen

För bara några år sedan besökte Söderlundh stället där han spenderade så mycket av sin barndom.

- Det var stort. Alla dofter fanns där och naturen, det var mäktigt. Alla de här minnena bär jag med mig nu när jag regisserar Spegling. När jag började gräva i den äldre musiken så märkte jag hur mycket jag känner igen, musik från min barndom, som Höstvisa till exempel. Det är så många vackra melodier som har skrivits i Finland.

Svenske koreografekn Roine Söderlundh tränar tillsammans med dansare inför konserten Spegling, som äger rum 11.3.2017.
Bildtext Här tränar Roine Söderlundh med dansare inför lördagens konsert där nästan 250 artister medverkar.
Bild: Niklas Gerkman

Att skapa en show är som att lägga ett pussel

I egenskap av regissör för jättesatsningen Spegling med nästan 250 artister, musiker, sångare och dansare på scenen, har Söderlundh varit med om att vaska fram pärlor ur vår finlandssvenska musikskatt som skapats under de hundra senaste åren, vilket minsann inte har varit någon lätt match. Arbetet påbörjades för ett år sedan och har inbegripit många långa möten med det övriga produktionsteamet.

- Först måste man bestämma sig för repertoar och artister. Materialet måste stå klart innan man kan börja skapa sig en föreställning. Det är som att lägga ett pussel. Sen är det bra att kavla upp ärmarna och börja jobba och se till de oändliga detaljerna, säger Söderlundh.

Barnträdgård - vilket vackert ord!

När Roine Söderlundh började leta efter ledord för konserthelheten, specifikt finlandssvenska ord som inte används i Sverige, hittade han ordet barnträdgård (i Sverige talar man om lekskola eller förskola). Ett ord han fann både vackert och romantiskt.

- Barnträdgård är för mig fantasi, någonstans där barn växer. Det är kunskap och lärdom. Det är något så poetiskt med den här trädgården. I själva konserten försöker jag hitta den konstnärliga trädgården med alla vackra stycken, beskriver Söderlundh.

Temperament och raka rör

Det intensiva arbetet med artisterna och det konstnärliga teamet i Finland har lockat fram sidor hos Roine Söderlundh som han under många års tid trängt undan.

- Som barn var jag högljudd och blev ofta tillsagd av de vuxna att vara tyst. Med åren har jag lärt mig att lägga band på mig och tala lugnare. Vi svenskar ska vara så himla duktigt diplomatiska och inte trampa någon på tårna. Men här i Finland är det raka motsatsen. Alla skjuter ut sina idéer och säger rakt ut vad de tycker. Det är så mycket temperament. Jag har fått tillbaka lite av det finlandssvenska i mig som jag har förtryckt lite grand.

en logo för storsatsningen Spegling - 100 år av filnadssvensk musik
Bildtext Spegling - 100 år av finlandssvensk musik är Svenska Kulturfondens storsatsning.
Bild: Lena Malm

Från folkmusik till elektropop

Under jubileumskonserten Spegling - 100 år av finlandssvensk musik på lördag kväll (11.3) lovar Söderlundh & co bjuda på en genomarbetad helhet med många överraskningar. Artisterna kommer att framföra musik de vanligtvis inte framför och dessutom i oväntade sammansättningar. Så gott som alla musikgenrer är representerade. På konserten uppträder bland andra Monica Groop, Geir Rönning, Venior, humorgruppen KAJ och a capellagruppen Fork.

Under själva konserten kommer Söderlundh inte att kunna sitta stilla och njuta. I stället kommer han att se till att allting flyter perfekt backstage. Efter det ska han dricka champagne och fira att Finland fyller hundra år.

- Det är ju fantastiskt att få vara med. Det är en once in a lifetime-upplevelse att få vara här och fira att Finland fyller hundra år, säger Roine Söderlundh.

Konserten sänds i Yle Vega och i Yle Fem

Yle Vega direktsänder konserten Spegling - 100 år av finlandssvensk musik lördagen den 11 mars med start kl. 18:03. Vi värmer upp med mingel och intervjuer, själva konserten kör igång kl. 19:00. Nina Sederlöf och Tomas Ek är programledare för radiosändningen medan Baba Lybeck och Christoffer Strandberg är konferencierer under konserten i Musikhuset.

Under påsken, måndagen den 17 april, får dessutom alla finländare chans att uppleva Spegling då hela konserten sänds i Yle Fem.

Spegling – 100 år av finlandssvensk musik är en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum.