Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Psykolog: "Människan behöver syndabockar"

Från 2017
Uppdaterad 09.03.2017 17:38.
Kasmir
Bildtext Kasmir blev en syndabock, men egentligen var han också ett offer.
Bild: Yle/Iris Lindholm

Musikern Kasmir blev felaktigt utpekad efter smygfilmningsrättegången mot Axl Smith. Enligt psykolog Axel Aminoff behöver människan en syndabock, för att placera alla våra egna negativa egenskaper på en annan person.

Enligt psykolog Axel Aminoff har människan alltid behövt syndabockar. Det börjar redan då vi är väldigt små.

– Det enda sättet vi kan få världen att bli vettig är genom att placera alla goda och alla onda egenskaper i skilda skålar, säger Axel.

ansiktsbild på axel aminoff
Bildtext Psykolog Axel Aminoff.
Bild: Pia Abrahamsson

Förmågan att placera alla dåliga egenskaper i en person eller i ett föremål finns alltså med oss sedan barnsben. Det är en slags defensmekanism för att bli av med en aggressivitet eller en viss egenskap, enligt Axel. Och den här syndabocken kan också fungera för att hitta en gemenskap med andra personer.

– Om vi sitter och talar om en person som gjort nåt fel så hittar vi en gemenskap i att ogilla eller i värsta fall hata den personen, säger Axel.

Syndabocken Kasmir

Programledaren Axl Smith dömdes för en vecka sedan till ett år och två månader villkorligt fängelse för att ha smygfilmat sina sexpartners under flera år. Han hade också spridit sexfilmer i en Whatsappgrupp och dömdes därför för spridande av information som kränker privatlivet.

Efter detta pekades musikern Kasmir, eller Thomas Kirjonen som han heter, ut som en av de som var med i gruppen och han deltog också i rättegången. Efter det fick han väldigt mycket negativ publicitet. Bland annat slutade Nelonen Media och YleX att spela hans musik i sina program och han meddelade också att han hoppar av tv-programmet Tanssii tähtien kanssa, som han deltog i.

I en lång artikel för Helsingin Sanomat berättar Kasmir sin egen syn på saken, och där framkommer det tydligt som tidningen Stara och Yle Uutiset redan har rapporterat - Kasmir var i rätten som ett vittne eftersom Smith i Whatsappgruppen hade spridit en video på Kasmir som har sex med en kvinna.

Enligt Kasmir förstod ingen i gruppen riktigt varför han gjorde så och Kasmir bad Smith ta bort videon, något han uppenbarligen inte gjorde. Kort och gott, Kasmir var också ett av Smiths offer, men trots det dömde många honom utan att de visste om hela historien.

Svårt att motarbeta

Enligt Axel är det svårt att motarbeta behovet av att hitta en syndabock, eftersom känslan är så primitiv.

– Att gotta sig i en annans skam tillfredsställer dessutom en sadistisk sida hos oss, säger han.

Enligt Axel fanns det i det forna Grekland en tradition av att välja ut en syndabock i förväg. Det var ofta en person som var lite utstött ur samhället som man matade och gav husrum åt men dess uppgift var sedan att då det kom en naturkatastrof så offrade man hen allra först.

– Och det här syndabockstänket finns fortfarande - på arbetsplatser, i skolor. Och då handlar det om mobbning, säger Axel.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln