Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Angela Merkel ryter till mot Turkiet: Sluta upp med nazijämförelser

Från 2017
Förbundskansler Angel Merkel kommenterade de försämrade relationerna med Turkiet i ett tal inför fö0rbundsdagen i Berlin
Bildtext Förbundskansler Angel Merkel kommenterade de försämrade relationerna med Turkiet i ett tal inför fö0rbundsdagen i Berlin
Bild: EPA/CLEMENS BILA

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kräver att Turkiet slutar att jämföra dagens Tyskland med Tyskland under nazisterna.

Turkiska ministrar har under de senaste dagarna flera gånger anklagat Tyskland för att ha vidtagit åtgärder som påminner om Nazityskland.

Turkarna är förgrymmade över att flera tyska städer har förbjudit turkiska ministrar från att hålla valmöten med sina anhängare inför den omstridda turkiska folkomröstningen om en grundlagsreform som skulle stärka presidentens makt.

Den tyska regeringen har flera gånger försäkrat att den inte hade något att göra med besluten.

Merkel ledsen

Angela Merkel sade i ett tal inför förbundsdagen på torsdagen att hon är ledsen över de djupa meningsmotsättningarna mellan allierade.

Hon hoppades att länderna kan överbrygga sina skillnader och sade att jämförelserna med nazismen är obefogade.

- Dessa jämförelser med nazismen måste upphöra. Tyskland och Turkiet och våra folk är inte förtjänta av dessa jämförelser, sade Merkel.

Det turkiska utrikesministeriet upprepade kort därefter jämförelsen då det sade att man inte anklagar den nuvarande tyska regeringen för nazism utan endast dess åtgärder.

Dialog som bygger på demokrati

Merkel sade också att hon är öppen för en dialog med Turkiet förutsatt att den bygger på demokratiska värden.

Hon underströk att de tre miljoner människor i Tyskland som har turkiska rötter är en del av av Tyskland, men att det inte innebär att inrikespolitiska konflikter i Turkiet skall spilla över till Tyskland

President Recep Tayyip Erdoğan och hans närmaste medarbetare har flera gånger anklagat västeuropeiska länder för att föra en kampanj mot den nya, omstridda grundlagsändringen som skulle utöka den turkiska presidentens makt avsevärt.

Häktad tysk journalist

Relationerna mellan länderna ansträngs också av att den tyske journalisten Deniz Yücel har häktats i Turkiet i väntan på rättegång.

Erdoğan har anklagat journalisten för tidningen Die Welt för att vara en spion för den tyska regeringen och en medlem av det kurdiska arbetarpartiet PKK.

Tyskland förnekar dessa påståendena och kräver att Yücel friges omedelbart .

Diskussion om artikeln