Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska förbundet betalar Johaugs nota – Fis ber om ”rimlig förlängning”

Från 2017
Uppdaterad 09.03.2017 15:36.
Therese Johaug jublar, januari 2016.
Bildtext Therese Johaug behöver inte punga ut advokatutgifter från egen ficka.
Bild: EPA / All Over Press

Nu står det klart att Norges skidförbund står för kostnaderna i samband med att Therese Johaugs dopningsfall behandlas i skiljedomstolen Cas.

Therese Johaugs dopningsfall fortsätter ta nya turer. Skidstjärnan tilldelades en tretton månaders avstängning av det norska idrottsförbundet i februari, vilket varken Johaug, de norska antidopningsmyndigheterna eller den internationella olympiska kommittén valde att överklaga.

Det gjorde däremot det internationella skidförbundet Fis, som i måndags meddelade att man för ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas. Fis motiverade beslutet med att straffet var i det ”mildaste laget”.

Nu bekräftar Cas att man mottagit Fis överklagan och beskriver i ett pressmeddelande förbundets önskan på en ”rimlig förlängning” av avstängningen.

Enig i stödet

Från Johaugs läger har man ställt sig kritiska till överklagan – men nu får man åtminstone ett positivt besked.

Norges skidförbund meddelar i dag att man står för Johaugs kostnader i samband med den kommande skiljedomstolsprocessen – precis som man betalat för allting hittills.

– Längdåkningskommittén är enig om att fortsätta stödet till Therese när det gäller advokatutgifter, säger kommitténs ordförande Torbjørn Skogstad till Dagbladet.

– För oss är det viktigt att säkra att Therese, i den här väldigt krävande situationen, får möjlighet att lägga fram sin sak på ett bra och tryggt vis i Cas.

Redan pungat ut 78 000 euro

Skogstad fortsätter att förbundet även vill hjälpa till eftersom Johaug använde den förbjudna sårsalvan under ett landslagsläger, vilket gör förbundet delaktigt i det positiva provet.

Enligt Dagbladets uppgifter har skidförbundet redan betalat ungefär 700 000 norska kronor (ca 78 000 euro) i samband med Johaugaffären. Summan består främst av advokatutgifter.

Det är fortfarande oklart när ärendet behandlas i Cas, men när det hela är över erfar Dagbladet att kostnaderna mer än fördubblats.

Diskussion om artikeln