Musik som förändrar världen: U2 öppnade ögonen för miljö och rättvisa
Åbos stadsorkester vill vara med och förändra världen till det bättre och under det här året har orkestern en konsertserie som heter Change 2017, alltså Förändring 2017 – där orkestern spelar musik som man tror och menar att kan förändra världen. Musik som slår ett slag för humanism och demokrati.
Kanske är man mest mottaglig för förändring genom musiken i tonåren? Det sägs att den musik man gillade i tonåren, den påverkar oss allra mest och den musiken behåller en speciell plats i våra hjärtan och hjärnor hela livet ut.
Musikern Mats Prost från Pargas berättar att musiken definitivt har förändrat honom, och han kunde enkelt ge exempel på musik som han menar att förändrar världen.
- Jag tänker direkt på U2´s låt Pride. Jag hörde den för första gången när jag var 15 år gammal. Det är en känslig ålder då man faktiskt drabbas av musik! Den musik man lyssnade på då hänger ofta med hela livet, funderar Prost. Pride tilltalade mig på många plan, den är känslomässigt så stark. Och sen är det ju texten.
Pride - in the name of love handlar om Martin Luther King, och om den amerikanska motståndsrörelsen. Om de som kämpade för den svarta befolkningens lika rättigheter i USA.
- "Early morning, April four. Shot rings out in the Memphis sky. Free at last, they took your life. They could not take your pride", sjunger de. Låten handlar om den dag då Martin Luther King föll offer för en mördares kulor.
Förutom den starka låten lockade U2 också som koncept, förklarar Mats Prost.
- Som ung är man ju också mottaglig för många åsikter. Jag gissar att första gången jag hörde om Amnesty International och Greenpeace var just via U2, som talade varmt för dem. Jag har understött de här organisationerna sedan dess, konstaterar Mats Prost.
- Pride är och förblir en av mina favoritlåtar. Den är dessutom så otroligt tidlös - den kunde ha varit gjord igår. Sångaren Bono var ändå de facto ganska missnöjd med texten. Det riktiga djupet i texten hann han aldrig färdigställa innan de andra tvingade honom att slutligt slå fast texten, berättar Prost.
Pride är en av U2´s mest spelade låtar.
Bono är ju känd för att vara mycket politisk, han tar ofta ställning för miljön och mänskliga rättigheter. Vad tänker du om det?
- Just i den här åldern, 15 år, var det något jättehäftigt i det att någon skrev lyrik som hade en större mening än vanlig kärlekslyrik. Det var en dimension som gjorde det ännu mer spännande, säger Mats Prost. U2 får ju ännu idag kritik för att vara ett världsförbättrarband. Men det är ju det intressanta med dem, och orsaken till att de är större än många andra band i mina ögon.
Tror du att U2 har förändrat världen?
- De har förändrat min värld. Så då har de väl förändrat världen. Det kan vara en generationsfråga också. Om man var man ung på 1960-talet och såg hur stort inflytande musiken hade då, så skulle man helt lugnt svara "ja" på den frågan. Musiken kan förändra världen och det gjorde den verkligen på 1960-talet. Men jag är mer cynisk än så, säger Prost.
- Musiken kan åtminstone väcka frågor och diskussioner. Och det gör ju bra pop- och rockmusik som engagerar. U2 medverkade också i Live Aid-konserterna som var det största politiska ställningstagandet som någonsin har tagits av pop- och rockvärlden, menar Prost. Många i min generation blev mycket influerade av det. Amnesty International och Greenpeace har ganska många medlemmar tack vare artister som U2, Sting och Peter Gabriel som under 1980-talet var jätte-engagerade i dessa saker.
Live Aid var en konsertserie där över 70 artister och band uppträdde för att samla in pengar för den svältande befolkningen i Etiopien 1985. Bland artisterna kan nämnas till exempel U2, Queen, Elton John, Sting, Madonna, Tina Turner, Mick Jagger och många många fler toppartister. Konserterna televiserades och nådde 1,5 miljarder tittare i hela världen.
Hur lever det här vidare idag, jämfört med 1980-talet och till exempel Live Aid-tiden?
- Det går ju inte att överträffa Live Aid! Inget kan ha samma genomslagskraft idag som konserten hade då. Det finns helt enkelt så många fler distributionskanaler nu. Det fanns inte då, utan alla nationella tv-kanaler sände detta samtidigt. Samma kan man inte uppnå idag. Det skulle drunkna i det stora medieflödet, menar Prost.
Men finns samma tänk hos stora artister idag?
- Inte nödvändigtvis, jag tror inte riktigt det, tvekar Prost. Det känns inte som om detta skulle gå att genomföra på samma sätt idag. Det har visserligen gjorts stora välgörenhetskonserter senare också, men de har inte haft samma genomslagskraft i det enorma flödet av massmedier som vi har idag.
Den lilla människans förkämpe tog ställning - och blev en politisk tungviktare
Ett annat stycke som också gjort intryck på Mats Prost är Bruce Springsteens Roulette.
- Den är ovanlig för det var Bruce Springsteens första riktigt rent politiska låt. Den handlar om kärnkraftsolyckan i Harrisburg där en man snabbt tvingas överge sitt hus, ta med sig fru och barn och bara sticka. Mannen är helt förkrossad och myndigheter berättar ingenting, beskriver Prost.
- Man hör desperationen i mannen som sjunger, det är en så intensiv låt! Den mest hårdrocksaktiga låt Bruce Springsteen har. Jag diggar den också för sitt ställningstagande, säger Prost.
Är det bra med ställningstaganden i rockmusik?
- Det var inte så vanligt att Springsteen skrev så här direkt politiskt år 1979-80. Bruce Springsteen har alltid skrivit ur den lilla människans synvinkel, men det här var ovanligt. Efteråt har han ju varit mer direkt politiskt ställningstagande. Speciellt med Born in the USA som handlade om Vietnamveteranerna. Dem har han engagerat sig i under hela 1980-talet. Och under hela 2000-talet har han engagerat sig i de amerikanska presidentkampanjerna.
Numera är han ju känd för att ta mycket ställning och han har rent av blivit en politisk aktör i USA?
- Ja, och han är en röst som många lyssnar på. Det är ju därför det demokratiska partiets kandidater vill ha med honom. Han har ju stött Al Gore och Barack Obama till exempel, säger Mats Prost.
Blir musik bättre om man vill något med den?
- Åtminstone uppskattar jag att det finns ett budskap. Det behöver inte finnas överallt - men det är viktigt att en artist kan engagera sig i en debatt. Många artister idag erkänner att de bara skriver musik för att roa. Det är feelgood-musik i bilen eller på partyt. Den aspekten finns också hos Bruce Springsteen, men det är intressantare att en artist kan verka på många plan, att man kan ta ställning. Det gör det intressantare i mina ögon och öron, säger Prost.
