Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Maria Sundblom Lindberg: Trygga typer tål

Från 2017
Uppdaterad 12.03.2017 16:08.
Maria Sundblom Lindberg
Bild: Parad Media

Jag utvecklade tidigt en x mängd skit- teori, det vill säga att det finns liknande mängd svårt som alla människor måste gå igenom. Får man mycket av det svåra som ung så är det vuxna livet en walk in the park och är barndomen en enda lång skön sommar bjuder vuxenlivet garanterat på motstånd. Det är min typ sämsta teori någonsin!

Livet och åren har nu tydligt visat på att det snarare är precis tvärtom. De som får en bra start kan ibland surfa rakt in i vuxenlivet på den vågen och sen hoppa på brädan igen och som pensionär landa bredvid Mads Mikkelsen vid stranden av ett all inclusive no kids welcome hotel.

Orättvist, men möjligt.

Möjligt, för när man har det bra som liten och många trygga vuxna tankar en med omsorg, så utvecklar man nämligen ofta en psykisk motståndskraft som fackfolk kallar för resiliens.

Det gör att man helt enkelt blir tålig och kan anpassa sig bättre till det jobbiga som tydligen drabbar alla, men på lite olika sätt.

En välkammad pojke som i soffan.
Bild: Parad Media

Resiliens är ingen egenskap som man har eller inte har, utan graden av den är olika. Kom den inte med modersmjölken kan man också få den senare. Resilienta typer är inte de käcka som oavsett omständigheter kommer med hurtiga förslag.

Resilienta människor upplever nog negativa saker och vågar tala om dem, men de har en förmåga att inte fastna. De har en otrolig kraft att ta sig ur och de har kanske den avundsvärda gåvan att efter en tid också kunna skratta åt sitt elände.

Ärliga äldre vänner har gett mig många slitna kartor kring det svåraste och jag har därför varit förberedd när det varit min tur.

Nu har jag däremot en ny teori på gång och det är att man kanske inte heller ska ha det för bra. Om föräldrarna curlar, buffrar och skyddar en från allt obekvämt och obehagligt så snor de ungen på förutsättningarna att klara av livet på egen hand.

Om de ständigt photoshoppar bort allt svårt ur bilden av det vuxna livet, kan den inte heller användas som karta för trevande tonåringar och utflyttade unga vuxna, utan att de kör på grund direkt.

Barn från familjerna Sundblom Lindberg och Brännskär-Friberg vid köksbordet.
Bildtext Barnen kring köksbordet
Bild: Parad Media

Jag har gjort många fel i min fostran, men jag har rustat mina barn för verkligheten. Jag vet, att det finns ängsliga kolleger och försiktigare vänner som säkert tycker att jag delar för mycket, men jag tror mer på livskompetens hemifrån än från universitetet.

Själv är jag uppväxt med en mormor och morfar som delat vinterkrig, svek, sjukdomar och syskons tidiga död. Jag har fått höra om parrelationens utmaningar och föräldrasvek sedan jag var liten.

Där fanns ett öppet vuxet reflekterande kring mina egna svårigheter, där den största trösten var att bli trodd och inte möjligheten att få gråta. De var födda 1912 och tack vare dem fick jag många äldre vänner både då och senare i livet.

Ärliga äldre vänner har givit mig många slitna kartor kring det svåraste och jag har därför varit rätt förberedd och haft en hög resiliens när det sen varit min tur.

Allt som inte dödar härdar inte en. Det gör en rädd, men hellre rädd än död.

Min tur har det varit alltför många gånger, och det snackar jag mycket om med mina barn och hoppas att dessa såriga berättelser småningom ska kunna bli deras kartor. Men det kan bra hända att jag efter 20 år också måste skrota den här teorin. Som bekant kommer facit tidigast 10 år efter att man behöver den.

X mängd skit- teorins uslighet blir ännu tydligare när jag träffar Nina och Freddy i Cirkussoffan. När de berättar sitt liv och sina utmaningar så håller hela teamet andan.

Deras berättelse talar också emot min innersta förhoppning om att sjukdomar ska spridas demokratiskt mellan alla. För de har drabbats av cancer två gånger utan att egentligen hinna leva normalt däremellan.

Freddy Friberg och Nina Brännskär-Friberg gästar Cirkus Familj.
Bildtext Nina och Freddy i Cirkussoffan.
Bild: Parad Media

Första gången gick det bra. Nina och Freddy hade hög resiliens i sig själva, ett bra parförhållande och föräldrar som ställde upp dagligen för att hjälpa. De hade ett gemensamt mål och de växeldrog varandra ur hopplöshet och förtvivlan.

Men de tömde kontot och när det var dags för nästa smäll så fanns det ingen kraft kvar att hämta. Humorn och hoppet var långt borta. De kunde inte längre hantera sin situation gemensamt och de blev ensamma med sin förtvivlan.

Ärligt talat så är deras upplevelser min största skräck. Det kan man inte riktigt säga åt dem, men det kan jag berätta åt er. Jag har hög resilience gällande mycket, men hot om separationer och död hanterar jag inte alls. Sjuka barn får mig att gå sönder.

Barnen lagar bärsmoothies i köket.
Bild: Parad Media

Men i deras berättelse finns faktiskt en karta som hjälper mig. I deras sårbarhet och öppenhet får också jag mod. I deras glädje anar jag hoppet i att man kan gå vidare fast man alltid kommer att vara rädd. Allt som inte dödar härdar inte en. Det gör en rädd, men hellre rädd än död. Om man mot förmodan skulle få välja.

Cirkus Familj visas onsdagar kl. 22 och söndagar kl 16.55 i Yle Fem. Säsongens alla avsnitt finns nu också på Arenan. Temat i veckans avsnitt diskuteras på torsdagar i Yle Vega kl 14-15.

Diskussion om artikeln