Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Aladdin lär sig livets stora läxor på Wasa Teater

Från 2017
Uppdaterad 09.03.2017 17:18.
Aladdin spelas av Markus Lytts, här på en balkong på scenen.
Bildtext Aladdin spelas av Markus Lytts.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Vad skulle du önska dig om du hittade en ande i en magisk lampa som kunde ge dig allt du ville ha? Aladdin, i Wasa Teaters nya pjäs, får lära sig en viktig läxa. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan.

Aladdin och den magiska lampan utgår från sagan i Tusen och en natt. En ung fattig pojke någonstans i Österlandet drömmer om ett bättre liv för sig själv och sin familj. Och en dag händer det. Aladdin får en magisk lampa som ger honom tillgång till all världens rikedom.

Men är palats, guld och ädelstenar faktiskt det som Aladdin behöver? Precis som alla goda sagor ger även Aladdin och den magiska lampan en moralisk tankeställare.

- Aladdin gör en resa från fattigdom till rikedom och tror att han ska bli lycklig av det - att saker ska göra honom lyckligare. Men han kommer till insikt och inser att det lönar sig att vara aktsam med vad man väljer och vad man önskar sig, säger Markus Lytts som spelar titelrollen.

Manusförfattaren Anna Simberg håller med.

- Om man får en magisk lampa och får sina önskningar uppfyllda så kan man bli lite tokig och ha-galen. Aladdin lär sig att bli måttfullare och ödmjukare, säger Simberg.

Speglar nutiden

Walt Disneys animerade version av Aladdin hade premiär 1992. Wasa Teaters föreställning skiljer sig från den på många punkter.

- Vi utgick från sagan i Tusen och en natt som utspelar sig i den persiska miljön, men vi tyckte inte att sagan alls liknar det som vi upplever Mellanöstern i dag. Vi hittade inte en enda pjäs som vi tyckte hade något med nutiden att göra, så vi skrev en egen, säger Anna Simberg.

I Aladdin och den magiska lampan är Aladdin en 11-årig pojke som är tvungen att bidra till familjens kassa genom att sy jeans.

- Barnarbete sker ju överallt, säger Simberg.

Prinsessan Buldur (Jasmine i Disney-versionen), som spelas av Carla Fri, har också blivit en helt annan karaktär.

- Kvinnornas situation ändras i mycket snabb takt i Mellanöstern. Kvinnan har haft en tillbakadragen roll. Och för oss kändes det meningslöst att ha en prinsessa som tvingas vara passiv. I vår version är prinsessan utbildad och modern - man kan kalla henne feminist. Hon skulle kunna ställa sig upp framför FN och tala för barnens rättigheter, säger Simberg.

Ingen Helt ny värld

Pjäsen är ingen musikal men man kommer att höra musik genom hela föreställningen. Musiken är nyproducerad för pjäsen av Markus Fagerudd och bär influenser från flera olika musikstilar.

- Med en vecka kvar till premiären har jag nyss lärt mig sången, säger Markus Lytts och skrattar.

- Den har takter som är helt annorlunda från vad vi är vana vid. Fagerudd har gjort ett underbart jobb och det utmanar mig, vilket jag alltid gillar, säger Lytts.

Aladdin och den magiska lampan har premiär på teaterns stora scen den 15 mars.

Diskussion om artikeln