Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Ella Grüssner Cromwell-Morgan: Alla kan uppleva smaker

Från 2017
Uppdaterad 30.06.2017 09:00.
Ella Grüssner Cromwell-Morgan
Bildtext Ella Grüssner Cromwell-Morgan blev serverad 200 år gammal champagne i sin trädgård.
Bild: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

Åländska Ella Grüssner Cromwell-Morgan föddes med muskelsjukdomen Limb Girdle och var nästan blind de första åren av sitt liv. Det gjorde att hennes övriga sinnen utvecklades desto mer. Hon spelade fiol hellre än att prata och hennes smaksinnen lade grunden för hennes framtida yrke som sommelier.

Ella Grüssner Cromwell-Morgan är känd sommelier från Strömsö. På Åland driver hon pensionat i sin släktgård och man ser och hör henne på scen tillsammans med sina systrar i musikgruppen Ulvens döttrar. Det som var ett handikapp i början av livet blev hennes levebröd längre fram.

Ultimata sinnesupplevelsen

Hennes enorma aptit på livet gör att hon ständigt är ute efter den ultimata sinnesupplevelsen. Hennes sjukdom gör att hon ibland får välja lugnet på Åland framom intressanta jobb i världen, som hon har varit tvungen att tacka nej till. Eftersom hon har många konsultuppdrag kan hon jobba på distans från sin vackra hemby, men visst blir det en del resande också, samt undervisning, vinprovningskurser, tv-inspelningar och så vidare.

Världens äldsta champagne

En dag - eller snarare natt - föll den högsta lottovinsten i famnen på henne. Snarare så knackade den på dörren. Några dykare hade stött på ett tvåhundra år gammalt vrak i den Åländska skärgården och till deras stora förtjusning fanns det lådor i lasten innehållande innehållande en vätska.

Någon skulle nu få i uppdrag att smaka på innehållet och uttala sig om smaken. Det naturliga valet föll på Ella, som är en känd sommelier.

Champagne eller ättika

Det var med andakt Ella öppnade en av flaskorna, kände på doften, tittade på färgen och tog en klunk som hon lät rulla runt i gommen, sög in lite luft för att till slut svälja. Det var en helt fantastisk upplevelse.

Det jag trodde skulle lukta dy, fiskkadaver och unket havsvatten doftade istället makalöst av gula russin, tobak, läder, sötsyrliga citrusfrukter och äppelmust.

Det som Ella fick smaka på var champagne, troligtvis världens äldsta bevarade.

Även om livet fortsättningsvis bjuder på nya sinnesupplevelser och nya smaker känner Ella sig nöjd. Det är svårt att slå sinnesupplevelsen av vrak-champagnen.

Vinprovningskurser

Ella håller ofta vinprovarkurser och fortbildningar. En av hennes specialiteter är att kombinera vin med mat. Ibland får hon höra blygsamma kommentarer att det inte är nån skillnad vad som bjuds för hen känner ingen skillnad. I slutet av kursen har dock alla deltagare konstaterat att de har känt skillnad på smakupplevelserna.

- En villfarelse är att folk tror att man måste ha en unik förmåga för att få stora sinnesupplevelser av dofter och smaker, men så är det inte, säger Ella. Alla kan känna smaker.

Med sin suggestiva behagliga berättarstil tar Ella oss med på en resa från lilla Åland genom sinnenas värld ända till bröderna Chiquets pampiga champagnegård i Frankrike - och tillbaka igen.

Ella Grüssner Cromwell-Morgan 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Ella Grüssner Cromwell-Morgan sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till musiken i Ellas sommarprat.

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln