Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas orolig efter regelförändringen: ”Blir betydligt svårare att köra om”

Från 2017
Valtteri Bottas kör Mercedes, mars 2017.
Bildtext Valtteri Bottas lär sig hantera sin nya bil allt bättre.
Bild: All Over Press

Snabbare och vettigare bilar som tillåter mer lek och attack. Men det finns även en stor nackdel med regelförändringen i formel 1, menar Valtteri Bottas.

Formel 1 har inför denna säsong tagit i bruk bredare bilar. De nya måtten gäller såväl bilen i sig som framvingen, bakvingen och däcken.

Förnyelsen har i regel tagits emot med glada miner på depån. Ferrari har visat upp ypperlig fart under testerna och Sebastian Vettel gillar sitt nya arbetsredskap.

– Bilarna är vettigare och snabbare. Det är roligt att köra, man kan leka och också attackera mera, konstaterade Vettel till den samlade pressen i samband med tester i Barcelona i dag.

”Väldigt svårt köra om”

Men det finns även en baksida. Mercedes Valtteri Bottas förväntar sig mer statiska lopp denna säsong.

– Det kommer att bli väldigt svårt att köra om. Farten i kurvorna ökar markant, men greppet är aerodynamiskt och när man följer en annan bil så ligger man i den smutsiga luften bakom och då tappar man mycket av det greppet.

– Då är det väldigt svårt att komma så nära att det går att köra om. Dessutom är bilarna betydligt bredare vilket gör att de tar större plats, säger Bottas till Sportbladet.

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas sitter på en Mercedesbil, våren 2017.
Bildtext Lewis Hamilton (t.v.) och Valtteri Bottas med årets modell av Mercedes.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett annat orosmoment är däckslitaget, som verkar minska jämfört med tidigare säsonger. Bottas stallkamrat Lewis Hamilton väntar sig många lopp med ett endast ett depåstopp.

– Dessutom gör vi förare färre misstag när det är lågt däckslitage och det gör att det blir ännu färre omkörningar, säger den trefaldige mästaren enligt Sportbladet. Däcken är väldigt hårda. Du bara kör, kör och kör.

Ferrari eller Mercedes?

Mercedes har dominerat VM-serien under de senaste åren, men i testerna har framför allt Ferrari hotat stallets maktposition. Vettel har noterats för den snabbaste tiden i Barcelona hittills.

– Jag är nöjd, men det är för tidigt att säga något. Det spelar ingen roll med ett snabbt varv här, man måste se på helheten, sade Vettel på dagens presskonferens.

– Vi ser tecken på att vår bil är mycket bättre än i fjol. Men vi har sett förr att Mercedes kanske tagit det lite lugnare, och det är helt säkert att de kommer med full fart när säsongen kör igång.

Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen.
Bildtext Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen mästarstallet Mercedes främsta utmanare i dagsläget.
Bild: EPA / All Over Press

Valtteri Bottas håller med om att man ska ta testtiderna med en nypa salt. På fredag genomförs de sista testerna i Barcelona – VM-serien startar i Australien den 26 mars.

– Snabba varv betyder ingenting under testerna, säger Bottas till Sportbladet. Det som betyder något är var vi är när vi kommer till premiären i Melbourne.