Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gratis dagvård het potatis i riksdagen

Från 2017
leksaker i daghemmet björnen i kyrkslätt
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Att sänka dagvårdsavgifterna eller en helt gratis småbarnspedagogik blev ett tema på riksdagens frågetimme på torsdagen.

Socialdemokraterna ville flera gånger få besked om undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen ämnar föreslå att dagvårdsavgifterna sänks eller om småbarnspedagogiken i framtiden ska bli helt gratis.

Grahn-Laasonen konstaterade att avgifterna för småbarnspedagogiken sjunker i mars för familjer med små inkomster.

- Det kan handla om upp till 80 euro per månad, sade Grahn-Laasonen.

Inget besked

Grahn-Laasonen gav inget klart svar på om hon ämnar föreslå att dagvårdsavgifterna helt slopas.

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen i riksdagen
Bildtext Minister Sanni Grahn-Laasonen
Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Socialdemokraterna lyfte också upp den flitfälla som dagvårdsavgifterna betyder för dem som jobbar. Enligt Grahn-Laasonen är avgifterna för småbarnspedagogiken en av regeringens åtgärder för att bekämpa flitfällorna. Regeringen kommer att diskutera ärendet under sin halvtidsgranskning.

Centerriksdagsmannen Markus Lohi beskyllde Socialdemokraterna för att deras modell mest gynnar de barnfamiljer som tjänar mest.

Grahn-Laasonen tillbakavisar det påståendet och sade att sänkningen av avgifterna uttryckligen berör dem som har det största behovet av det.

Arhinmäki: Orättvis politik

Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki ansåg att de som arbetar med barn upplever regeringens politik som mycket orättvis. För det första skärs semesterpengen enligt konkurrenskraftsavtalet.

Dessutom har regeringen beslutat att kommunerna kan förstora barngrupperna. Det sänker kvaliteten på vården och möjligheterna att beakta specialbehov, ansåg Arhinmäki.

Ursprunglig artikel Jussi Virkkunen/Yle uutiset