Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Generalsekreterare Guterres vill tackla sexuella övergrepp inom FN

Från 2017
Uppdaterad 10.03.2017 16:26.
FN:s fredsbevarare i Minusca-operationen har anklagats för sexuella övergrepp vilket har upprört befolkningen i Centralafrikanska republiken
Bildtext FN:s fredsbevarare i Minusca-operationen har anklagats för sexuella övergrepp vilket har upprört befolkningen i Centralafrikanska republiken
Bild: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har lagt fram en åtgärdsplan för att motarbeta sexuella övergrepp och sexuellt utnyttjande bland FN-anställda och fredsbevarare världen över.

Guterres har tröttnat på alla anklagelser om sexuella övergrepp som FN-soldater har gjort sig skyldiga till, särskilt i Afrika.

Han ber därför generalförsamlingen om stöd för att ställa offren först och för att kunna tackla problemet på allvar.

- Jag inser fullt ut att det inte finns någon trollstav för att råda bot på problemet. Jag tror ändå att vi kan förbättra dramatiskt hur FN tar sig an problemet, sa Guterres då hans plan offentliggjordes i New York.

Offer i första rummet

FN-chefen föreslår en strategi som går ut på att man ställer offren för sexuella övergrepp i första rummet.

FN bör också se till att de skyldiga bestraffas vilket inte alltid är fallet nu.

Man ska också bygga upp ett nätverk av experter och intresseorganisationer som stöder både offren och försöken att komma till rätta med problemet.

Världsorganisationen skall dessutom se till att folk världen över uppmärksammas om sexuella övergrepp i fredsbevarande operationer.

Antonio Guterres, UNHCR
Bildtext FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har tröttnat på alla anklagelser om sexuella övergrepp som FN-soldater har gjort sig skyldiga till, särskilt i Afrika.
Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH

Klagomålen ökade

Ifjol anklagades 80 FN-soldater och 65 FN-anställda för olika slag av sexuella övergrepp.

Det var en ökning från föregående år, vilket kanske kan förklaras med att det blev lättare för offer att träda fram. FN identifierade över 300 offer i fjol, men antalet är antagligen betydligt större än så medger FN.

Det är särskilt FN-soldater i fredsbevarande operationer i Centralafrikanska republiken, Kongo, Sydsudan och Haiti som har gjort sig skyldiga till övergrepp.

Världsomspännande ombud

I Centralafrika har anklagelser om sexuella övergrepp utlöst våldsamma protester och krav på att FN lämnar landet.

Guterres vill nu utse en representant för eventuella offer som arbetar i anslutning till dessa fyra skamfilade operationer.

Han kommer också att ett utse en biträdande generalsekreterare som skall fungera som en världsomspännande representant för offren.

Diskussion om artikeln