Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sexpo anser att barnliknande sexdockor kan vara till nytta

Från 2017
Uppdaterad 10.03.2017 18:14.
Den norska tullen har hittat många sexdockor som föreställer barn.
Bildtext Den norska tullen har hittat många sexdockor som föreställer barn.
Bild: NRK / Ola Mjaaland

Den finländska Sexpo-stiftelsen försvarar de barnliknande sexdockor som den norska tullen informerat om och som Yle Nyheter skrev om nyligen.

De finska tullmyndigheterna har i likhet med sina norska kolleger uttryck oro över dockorna som föreställer barn.

Sexpo-stiftelsen som befrämjar sexuellt välbefinnande i Finland skriver nu i ett öppet brev till tullen att oron över dockorna bygger på felaktiga antaganden.

I stället för att dockorna skulle vara kopplade till sexövergrepp mot barn eller förberedelser till sådana brott bidrar dockorna till att minska sexualbrotten, framhåller Sexpo.

Etiskt godtagbara kanaler för utlopp minskar risken för övergrepp

Sexpo ger rådgivning och terapi för sådana personer som känner sexuell dragning till barn och som fantiserar om sådant sex.

Sexpo deltar också nationellt och internationellt i nätverk där man forskar kring och tillämpar terapeutiska interventioner för att skydda barnen mot sexualbrott.

Både inom Sexpo och i internationella studier har man märkt att risken för att barn utsätts för sexuella övergrepp minskar om personer som riskerar att begå sådana brott erbjuds någon etiskt godtagbar kanal för att få utlopp för sina begär.

Dockor som föreställer barn är enligt Sexpo en sådan kanal.

Sexpo framhåller att en person som skaffar en sådan här sexdocka har fattat ett beslut om att hen vill förverkliga sin sexuella böjelse med en docka i stället för att utsätta barn för övergrepp.

Även om dockorna kan väcka känslor av olust, bör man enligt Sexpo inte ingripa mot dem eftersom dockorna bidrar till att förhindra sexualbrott.

Sexdockor blev polisärenden i Norge

Den norska tullen meddelade nyligen att 21 sexdockor som föreställer barn har upptäckts av tullen. Tullen meddelade då att fyra polisutredningar pågår med anledning av dockorna och att en person har häktats.

Hos den häktade hittade polisen övergreppsbilder av barn i sexuella situationer.

Enligt den norska polisen kan dockorna vara olagliga i Norge. I till exempel Danmark är dockorna däremot tillåtna, rapporterar det norska rundradiobolaget NRK.

Diskussion om artikeln