Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utredare sågar offentliga byggprojekt - skamlöst dåligt kunnande

Från 2017
Metrostationen i Hagalund, staket längs med perrongen
Bildtext Västmetrostationen i Hagalund
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Den förre kanslichefen vid Arbets- och näringsministeriet, Erkki Virtanen, kritiserar skarpt förvaltningen av stora byggnadsprojekt där staten är med som finansiär.

- Projektkunnandet är på skamlöst dålig nivå. Det leder till att tidtabellerna inte håller och att kostnaderna skjuter i höjden. Det finns för få sakkunniga, säger Virtanen.

Han nämner projekt som Västmetron, Musikhuset och reparationen av Olympiastadion i Helsingfors som exempel.

Problemet är lösa pengar. Då det kommer pengar in från olika källor finns det ingen som förvaltar dem på ett vettigt sätt, säger Virtanen.

Virtanen efterlyser utbildning

Då det gäller statens egna projekt har man lyckats bättre än i projekt där det finns många aktörer. Speciellt grundandet av Trafikverket år 2010 verkar att ha lett till en bättre projektförvaltning.

För att råda bot på problemen rekommenderar Virtanen bland annat utbildning och en så kallad alliansmodell. Det är en modell där de som ansvarar för projekt tillsammans står för planering och verkställande och delar de risker som föreligger.

Virtanen berömmer Tunnelprojektet i Tammerfors. Det var ett exempel på lyckad statlig finansiering, anser han.

Virtanen utreder för statens räkning hur väl de projekt har lyckats som staten är med och delfinansierar. Han har gått igenom 300 olika projekt. Rapporten ska vara klar i slutet av mars.

Diskussion om artikeln