Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sol och plusgrader hotar bandyfinalen i Borgå

Från 2017
Uppdaterad 11.03.2017 09:50.
Borgå konstisplan
Bildtext På fredag eftermiddag var spelplanen i bra skick men blött runt omkring.
Bild: Yle/Stefan Härus

Plus fyra grader i skuggan och full sol. Det är väderutsikterna för lördag eftermiddag i Borgå när bandyfinalen går av stapeln. Isen och finalmatchen är i gungning.

- Vi är mycket oroliga. Full sol och plusgrader är ingen bra kombination med tanke på isens hållbarhet, säger Borgå stads idrottsdirektör Per Högström.

Matchen börjar klockan 17 och tillsvidare håller man fast vid klockslaget.

- Första försöket blir klockan 17. Med lite god tur får vi en tunn molnslöja som den vi har i dag, fredag. Det skulle vara ypperligt och till stor hjälp, säger Högström.

läktarbygge vid konstisbanan i borgå 10.03.17
Bildtext Ett dygn innan visselpipan ljuder var ett av läktarbyggena ännu i full gång.
Bild: Yle/Stefan Härus

Tecknen talar sitt tydliga språk

Idrottsdirektör Högström drar sig till minnes bronsmatchen i Borgå för tre år sedan. Då var det minus 10 grader på natten och på morgonen klockan 9 när isen granskades var den i perfekt skick. När det var dags för match på eftermiddagen gick det inte att spela.

- Jag vädrar lite samma tecken i luften nu, så i dag är jag lika nervös inför både matchen och vädrets makter, säger Högström.

Klockan 17 på fredag ska man ännu granska de senaste väderprognoserna och utifrån dem ta beslut om lördagens evenemang. Förutom finalmatchen är också en del andra matcher och jippon på isen i vågskålen.

- I morgon bitti gäller samma sak. Vi tar 30 minuter åt gången och ser vad vi kan göra eller inte göra, säger Högström.

Håller tummarna

Varför inte då spela bandyns brons- och mästerskapsmatcher på förmiddagen i stället då nattens köld ännu dröjer kvar?

- Det skulle ju vara ypperligt. Vi har faktiskt tidigare närmat oss bandyförbundet i frågan med just den tanken och fortsättningsvis anser jag att det skulle vara det enda förnuftiga. Eller alternativt rucka på tidtabellen så att matcherna skulle gå av stapeln en vecka tidigare. Det är bara att hålla tummarna för både match och optimalt väder, säger idrottsdirektör Per Högström.

Akilles möter Veiterä i borgå 25.01.17
Bild: Yle/Stefan Härus

Diskussion om artikeln