Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nakenbildsskandalen inom den amerikanska militären växer

Från 2017
Uppdaterad 10.03.2017 16:23.
Amerikanska marinkårssoldater med ryggen mot kameran.
Bildtext Skandalen började nystas upp då det visade sig att marinkårssoldater publicerat nakenbilder på kvinnor en Facebookgrupp vid namnet Marines United.
Bild: EPA/ Michael Reynolds

Det är inte bara anställda inom marinkåren som delat nakenbilder på kvinnliga kolleger. Personer från flera avdelningar har både delat och frågat efter nakenbilder på kvinnor.

Förra veckan rapporterade amerikanska medier om soldater ur marinkåren som i en hemlig Facebookgrupp delade nakenbilder på kvinnliga soldater. Nya uppgifter visar ändå att fenomenet är mycket mer utbrett än så.

Både BBC och Business Insider har hittat diskussionstrådar på nätforumet AnonIB där anställda från olika avdelningar inom militären delar nakenbilder på kvinnliga kolleger.

En nakenbild är en ”vinst”

AnonIB har blivit något av en samlingsplats för nakenbilder på internet. Användarna kallar nakenbilderna för ”wins”, på svenska ungefär ”vinster”. Soldaterna delar inte bara nakenbilder, utan frågar också om någon annan användare har bilder på en specifik kvinna eller på kvinnor från ett specifikt kompani.

- Finns det några vinster från Fort Bragg, NC, frågar en användare, enligt BBC.

Business Insider rapporterar en populär tråd där en man lagt ut bilder av en ex-flickvän som jobbar inom flygvapnet.

- Om hon kontaktar mig kommer jag att sluta lägga upp bilder. Så ta vara på chansen!, skriver han.

Längre ner i samma tråd skriver användaren att ex-flickvännen nu har blockerat honom på Instagram.

- Hon verkar önska att jag ska lägga upp mer. Jag gav henne ett alternativ. Det är inte mitt fel, hon hade ett val. Nu kan jag lika gärna lägga upp allt.

Utredningar pågår

Enligt Pentagon håller fyra olika avdelningar inom militären som bäst på att utreda fallen. En talesperson för luftvapnet säger att anklagelserna tas på allvar, men att man än så länge inte kan bekräfta mediernas uppgifter. Marinkårens federala kriminalpolismyndighet NCIS har uppmanat visselblåsare som sitter på information att träda fram.

Flera soldater som säger sig ha blivit uthängda på olika webbplatser har under de senaste dagarna stigit fram i offentligheten.

En av dem är Erika Butner, en tjugotreårig veteran. Hon säger att skandalen inte går att avfärda genom att säga att ”pojkar är pojkar”.

- Det här är precis sådant beteende som normaliserar sexuella trakasserier och till och med sexuellt våld, säger hon.

Diskussion om artikeln