Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Övik lägergård i Borgå stänger

Från 2017
Uppdaterad 13.03.2017 08:26.
Övik lägergård, sommarmorgon
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

Det här blir sista sommaren Övik lägergård i Borgå är i bruk. Lokalitetsledningen har fattat beslut om att lägergården stängs i höst.

Orsaken till stängningsbeslutet är att inkvarteringsbyggnaderna är i så dåligt skick att de kräver omfattande reparationer. Lokalitetsledningen anser att det inte lönar sig att göra reparationerna.

Huvudbyggnaden är visserligen i bättre skick men utan möjlighet till inkvartering skulle den inte användas mycket.

– Det är naturligtvis mycket beklagligt att vi måste stänga den natursköna och populära lägergården, säger kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen.

Övik har enligt henne gett många barn enastående möjligheter att tillbringa tid vid havsstranden nära det egna hemmet, i den egna hemstaden.

Jakt på ersättande lokaler

I fjol var användningsgraden för Övik lägergård 84 procent. Byggnaderna var i användning i nästan 250 dygn. Antalet besök uppgick till 11 000 och 3 700 personer övernattade, varav cirka 80 procent var ungdomar.

I första hand har lägergården använts för konfirmationsläger, samt andra läger för barn och ungdom. Också föreningar har använt lägergården.

- Vi har redan börjat utreda om det är möjligt att flytta lägergårdens verksamhet till andra lokaler och vi förhandlar med lägerarrangörerna och lokalitetsledningen om olika alternativ, berättar kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen.

Rättelse i artikeln klockan 15:22: Borgå stad hade fel uppgifter om antalet övernattningar i sin pressinformationen. Uppgifterna har nu korrigerats.

Diskussion om artikeln