Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Slöjdkryssning - en alldeles speciell dag till havs

Från 2017
Uppdaterad 12.03.2017 11:15.
Strömsö inslag: Slöjdkryssning - Spela upp på Arenan

Det liksom kändes i luften redan då man kom ombord att det var något speciellt på gång, att det inte var en helt vanlig nöjeskryssning.

Folk stod i grupper här och där med fokus på en träbit, en tygbit eller en tofs. Det grävdes i kassar och väskor bland nystan och mönster och det klämdes och kändes på stickat och virkat oavsett om plagget hängde på en galge eller på en person.

Passagerarna på just den här kryssningen hade något ovanligt nyktert och målmedvetet i blicken samt stenkoll på tiden, för det på förhand planerade schemat måste ju hålla – det finns så mycket nytt att lära i hantverkssvängen och så många likasinnade att vara nyfiken på. Det var en alldeles speciell dag till havs!

Slöjdkryssning ordnades i januari. Med på båten fanns omkring 300 personer - både amatörer och proffs.

Målet med kryssningen var att lyfta fram hantverkskunnandet som finns på båda sidor om Kvarken.

Under kryssningen kunde man delta i pop-up workshoppar och föreläsningar. Man kunde också testa allt från att styra en robot till att spinna ull och virka in en cykel.

Strömsös deltagande bestod delvis av att Lee Esselström och Jim Björni höll en föreläsning om hur det är att vara hantverkare på tv.

Slöjdkryssningen var ett samarbetsprojekt mellan Loftet, Västerbottens hantverksförening, Stiftelsen Juthbacka, Västerbottens läns hemslöjdsförening och slöjdlärarutbildningen vid Åbo Akademi och Umeå universitet.

Arrangörerna hoppas att det skall bli ett årligen återkommande evenemang.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln