Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vargspåret cyklas i Sibbo i sommar

Från 2017
cykelloppet tour de östnyland
Bildtext Likheten till Vargspåret är slående: Man cyklar nämligen från föreningshus till föreningshus i kommunens byar.
Bild: Yle/Carmela Walder

Ja, cykelloppet ska inte heta så, men konceptet är rätt likadant, nämligen att ta sig från föreningshus till föreningshus.

Pappa till idén är Rolf Björkell, långvarig kommunpolitiker och påverkare i Sibbo.

- Hur det in i minsta detalj blir är inte ännu klart, men de stora dragen är spikade och likaså datumet, den 10 juni, säger Björkell.

Social cykelfärd i hemkommunen

Björkell säger att han genom åren haft hembygdsföreningarna på sitt hjärta och tyckte att också hans idé om cykelloppet gärna kunde förankras där.

- Tanken med evenemanget är att få Sibboborna ut på en hälsofrämjande och social cykelfärd i hemkommunen med välbehövliga pauser i föreningshusen. Där kan man dricka kaffe och där får man också tips om hur man kan ta sig till följande föreningshus, berättar Björkell.

En cyklist cyklar.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Björkells idé har tagits väl emot bland Sibbo ungdomsförbunds (SUF) föreningar. Det är föreningshusens sak att komma överens om vilka rutter de erbjuder emellan sig, men förstås kan man också cykla den rutt man själv vill.

- Rutten kan ju bli hur lång som helst. Önskar man binda ihop alla föreningshusen i Sibbo till ett enda pärlband så är det fritt fram. Man kunde säga att det är något av Vargspåret fast sommartid, säger Björkell.

Björkell funderar om det här kanske på riktigt kunde bli det nya Vargspåret. De snöfattiga vintrarna numera talar för det.

Cykelled på Köpmansgatan i Åbo.
Bildtext Sibbo behöver fler gång- och cykelleder.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

Budskap åt NTM-centralen

Förutom motionen och den sociala aspekten finns det ytterligare en tanke med cykeljippot.

- Jag har lite lekt med idén att bjuda in Närings-, trafik- och miljöcentralen för att påvisa att det behövs fler cykelvägar i kommunen än de vi har idag, säger Björkell.

Björkell vill också påpeka att evenemanget inte handlar om en tävling, utan man cyklar i egen takt de rutter man själv vill och klarar av.

- Om man är 6 år gammal och man bara skulle cykla några kilometer från ett föreningshus till ett annat, så har man gjort en fin insats. Vi 30-åringar kan ju sen försöka oss på en lite längre rutt, skämtar Björkell.

Diskussion om artikeln