Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska byggfacket bar "pussyhats" för att visa solidaritet med kvinnor - har inga kvinnor i sin styrelse

Från 2017
Uppdaterad 10.03.2017 21:25.
Byggnads styrelse sitter uppradad med ljusröda mössor på huvudet.
Bildtext Byggnads styrelse sitter uppradad med ljusröda mössor på huvudet.
Bild: Byggnads

Det Svenska Byggnadsarbetareförbundets styrelse genomförde på kvinnodagen den 8 mars en manifestation som väckte delade känslor.

De 15 männen i Byggnads styrelse valde att uppmärksamma alla kvinnor i byggnadsbranschen genom att publicera en bild där de hade på sig så kallade pussyhats.

Männen i styrelsen skriver i ett debattinlägg på SVT att det obehag som de kommer att uppleva på grund av solidaritetshandlingen är försumbar jämfört med det som en del kvinnor i byggbranschen får utstå dagligen.

Exempel på sådana upplevelser är enligt styrelsen att komma till det nya jobbet och upptäcka att det finns ett omklädningsrum för män, men inte för kvinnor.

Mansdominerad bransch

Styrelsen skriver att 99 av 100 byggarbetare är män och att bara tio procent av dem i ledande position är kvinnor. De kvinnliga cheferna tjänar flera tusen kronor mindre än sin manliga kolleger.

Byggnads styrelsemedlemmar fick som de anade en hel del kritik för sin manifestation, men också beröm.

Centerledaren Annie Lööf hörde till dem som kritiserade Byggnads styrelse. Det var tondövt av styrelsen att posera i dessa mössor i stället för att göra skillnad i verkligheten, ansåg Lööf enligt Göteborgsposten.

Frilansjournalisten Åsa Petersen kritiserade Byggnads styrelse på Twitter. Det är enligt henne djupt problematiskt att styrelser ikläder sig pussy hats samtidigt som hela styrelsen är män.

Petersen berömde å andra sidan andra delar av Byggnads jämställdhetsarbete.

Byggnads Facebookinlägg har fått hundratals kommentarer av vilka många berömde styrelsen för manifestationen. Visa inlägget på Facebook

Mössorna kallas på engelska pussyhats, vilket anspelar dels på ordet katt (engelskans pussy, eller pussycat betyder kissekatt) och dels på det kvinnliga könsorganet.

De rosa mössorna blev en symbol för jämställdhet efter att de användes av otaliga kvinnor under kvinnornas demonstrationståg i Washington mot den nyvalde presidenten Donald Trump i slutet av januari.

Enligt webbplatsen Pussyhat Project kan man med mössorna visa sitt stöd och sin solidaritet för kvinnors rättigheter. Alla som stöder kvinnors rättigheter - inklusive män - kan enligt sajten bära en pussyhatt.

Diskussion om artikeln