Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Innebrända barnhemsflickor var inlåsta i litet rum

Från 2017
En person tänder ett ljud för offren som dog i eldsvådan.
Bildtext En person tänder ett ljud för offren som dog i eldsvådan.
Bild: EPA / Esteban Biba

Dödssiffran efter branden på ett barnhem i Guatemala fortsätter att stiga. Närmare fyrtio flickor har dött till följd av branden. Nitton barn omkom på plats.

Nya uppgifter visar att flickorna var inlåsta i ett rum på sexton kvadrat då branden bröt ut.

Flickorna hade under tisdagen börjat protestera mot de dåliga förhållandena på barnhemmet. De beskyllde personalen bland annat för att servera rutten mat och för sexuella övergrepp.

Natten mellan tisdag och onsdag låste polisen in 52 flickor i rummet för att lugna ner situationen. Pojkarna som deltagit i protesterna låstes in i ett annat rum.

Ignorerade branden?

Ungefär klockan nio på onsdag morgon upptäckte polisen att det rykte från flickornas rum.

Enligt ett ögonvittne började branden en halv timme tidigare, men polisen ignorerade först ropen på hjälp, i tron att flickorna fortsatte att protestera.

Eldsvådan fick troligtvis sin början av att några flickor inne i rummet tände eld på madrasser. 800 ungdomar befann sig i byggnaden när branden bröt ut, trots att barnhemmet är byggt för att inhysa 400 personer.

Underfinansierat system

Guatemalas människorättsombudsman Claudia Lopez säger att beslutet att låsa in flickorna i ett litet rum var fruktansvärt.

Lopez undrar om det verkligen var flickorna som startade branden, varför de hade tillgång till tändstickor och varför de inte visiterades om de skulle låsas in i ett litet utrymme.

Barnhemmen i Guatemala är kända för att vara underfinansierade. Personalen på barnhemmet i fråga har dessutom flera gånger blivit beskylld för misshandel i guatemalanska medier.

Rapporter från människorättsorganisationer ger ändå än mer komplex bild av situationen. Intervjuer med invånare på barnhemmet visar att många också har uppskattat skyddet och utbildningen som barnhemmet erbjuder.

Diskussion om artikeln