Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland omnämnt i terrorgruppen IS propaganda

Från 2017
Uppdaterad 11.03.2017 16:58.
Umm Musa al-Finlandiyyahs artikel publicerades den här veckan.
Bildtext Umm Musa al-Finlandiyyahs artikel publicerades den här veckan.
Bild: Yle Uutiset

En ung kvinna från norra Finland förekommer i terrornätverket IS senaste tidning. Finlands betydelse har ökat i IS-propagandan. Det rapporterar Yles finska nyhetsredaktion.

En kvinna som utger sig för att vara finländare har skrivit en artikel i det senaste numret av terrormilisen IS propagandatidning.

Rumiyah-tidningen utkom i början av veckan. Där skriver den finländska kvinnan varför IS för henne representerar det verkliga islam. Artikeln är rubricerad ”Det som aldrig berättades för mig”.

Rumiyah är en nätpublikation på internet som IS använder för rekrytering och propaganda. Den har utkommit sedan september i fjol. Före det publicerade IS en tidning under namnet Dabiq.

Skribenten använder signaturen Umm Musa al-Finladiyyah. Samma namn har tidigare använts i en Facebook-profil av en ung finsk kvinna i Raqqa i Syrien.

I texten koncentrerar sig kvinnan på att försöka bevisa vem som är en riktig muslim och vem som inte är det.

– Eftersom jag har flyttat från Finland vet jag hur svårt det är att skydda sig mot de otrogna, skriver hon på engelska.

En artikel ökar inte hotet

Finland har sedan i fjol somras förekommit mera än förr i IS-propagandan. Till exempel publicerades en annan text av en finsk kvinna i juli.

Enligt Skyddspolisen ökar inte en enskild artikel hotet mot Finland, med det är en fortsättning på den senaste tidens utveckling.

– En förändring är på gång där Finland allt oftare förekommer i propagandan, säger Skypos kommunikationschef Jyri Rantala.

Skyddspolisens bedömning är att förändringen bland annat beror på att flera krigare som har åkt som frivilliga från Finland har stigit till inflytelserika positioner inom terrororganisationen. Också andra krigare har ökat medvetenheten om Finland.

Terrorgruppen ser Finland som en motståndare eftersom landet är med i den koalition som bekämpar IS bland annat för att Finland deltar i projektet att utbilda kurdiska krigare i Irak. De här kurderna bekämpar IS.

Skypo tar omnämnandena om Finland i betraktande då riskbedömningarna om terrorhot mot Finland görs. Hittills har hotbedömningen inte stigit sedan november 2015. Då höjdes hotrisken från en mycket låg nivå till en låg nivå.

– Den här artikeln är en faktor som i det långa loppet kan påverka hotnivån, säger Rantala.

Kvinnan radikaliserades snabbt

Yle har följt Umm Musas Facebook-profil sedan hon åkte till Syrien i början av år 2015. Då var hon 20 år gammal. Profilen har sedermera raderats.

Kvinnans radikaliseringsprocess har varit snabb. Hon hade konverterat till islam bara några månader innan hon blev en IS-anhängare. Hon verkar direkt ha tagit till sig en salafistisk, det vill säga en våldsam tolkning av islam.

Hon konverterade till islam den vår hon tog studenten då hon gifte sig med en man med utländsk bakgrund. Äktenskapet höll bara en kort tid.

Kvinnan kommer från norra Finland, men flyttade till hösten samma år till Helsingfors för att studera. I det skedet hade hon redan skilt sig från sin första man. I december samma år hade hon bytt till en omslagsbild på Facebook med IS världskarta som motiv.

Något tros ha skett i slutet av år 2014. Då var IS-kalifatet vid makten några månader.

Uppgifterna om kvinnans olika skeden grundar sig på hennes uppdateringar på sociala medier och på intervjuer med personer som känner henne.

I Syrien har kvinnan gift sig med en IS-krigare som heter Abu Musa. Han är en man från Bangladesh som har studerat i Finland.

Abu Musa hade tagit värvning som IS-krigare ett halvår före kvinnan. Det är inte känt om mannen hade lockat henne till att bli hustru inom IS eller om kvinnan hade träffat honom först efter utresan.

”Om du är muslim kan du inte rösta”

Kvinnan har varit IS-medlem i två år. Hos skriver i artikeln att det finns horder av otrogna muslimer i världen.

– Var och en som inte dömer en muslim som gör sin värnplikt är själv otrogen. Var och en som inte fördömer en riksdagsledamot som är muslim är själv otrogen, räknar hon upp.

I artikeln finns också en bild från den islamska församlingens begravningsplats i Helsingfors.

Kvinnan hävdar att islams ”verkliga” föreskrifter är ett tabu inom det muslimska samfundet i Finland. Hon säger sig ha kommit till insikt om det då hon hörde en modig person högljutt fördöma muslimer som inte ber.

Hon har skrivit om samma saker tidigare på Facebook.

Kvinnan anser att IS är till för att blidka Gud och inte människor.

– Då Allahs sändebud gav order om att ta livet av vem som helst som lämnar islam lydde den islamska staten, förkunnar hon.

Skypo: Inga idéer som hon har hittat på själv

Skyddspolisen anser att artikeln är typisk för IS: genom en individ berättar man om organisationens teologiska förhållningssätt.

– Det är en typisk berättelse som har kryddats med lokala nyanser, beskriver Skyddspolisens kommunikationschef Jyri Rantala.

Kvinnans personliga berättelse har hamnat i skymundan. I texten förekommer bara allmänna referenser till Finland som ”de otrognas land”.

Skyddspolisen uppger att det finns ett starkt maskineri som sörjer för stilnivån i texterna.

– Det här är inga insändare som skrivs efter eget huvud, säger Rantala.

Många omnämnanden om Finland av IS

En annan artikel skriven av en finländsk kvinna publicerades för ett halvår sedan. Då var skribenten en kvinna som är gift med en somalisk man. Han hade fått en friande dom i ett terrormål.

Också hon hade konverterat till islam, ursprungligen kristen och uppvuxen i en finländsk familj.

Förra månaden rapporterades det om en blogg där IS-ledares tal och annan propaganda publicerades på finska. Bloggen har raderats från internet. Skypo tar inte ställning till i vilket land bloggen upprätthölls.

Vid årsskiftet kom en IS närstående tv-kanal med uppmaningar till attacker. På bilderna visades jultomten, renar och vyer från Lappland. Enligt Skyddspolisens bedömning handlade budskapet inte nödvändigtvis om Finland utan mera allmänt om väst.

Den första framträdande finländaren i IS-propagandan var en man med somalisk bakgrund som framträdde med eget ansikte på en rekryteringsvideo sommaren 2014.

Artikeln är en översättning från finskan av Sara Rigatellis artikel.

Diskussion om artikeln