Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bäckström medger: Vårt spel har inte fungerat

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Niklas Bäckström.
Bildtext Niklas Bäckström har spelat sexton matcher under grundserien.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

HIFK ligger långt från målsättningarna. Veteranen Niklas Bäckström hoppas att det ska lossna till slutspelet. ”Vi jobbar hårt för att ge oss själva en chans”, säger han till Yle Sporten.

Grundserien har varit en lång rad av motgångar för HIFK. I ett riktigt mörkt och formsvagt skede av säsongen såg till och med en slutspelsplats att vara i fara.

Så illa har det ändå inte gått, men inför de två sista omgångarna står det redan klart att HIFK tvingas spela i den första slutspelsomgången. Det krävs dessutom två segrar för att ha chansen att ta klivet upp från niondeplatsen.

– Det är svårt att peka på enbart ett par saker, men man måste medge att vårt spel inte har fungerat, säger Niklas Bäckström till Yle Sporten.

Målet fortfarande guld

Nästa vecka kan säsongen ta ett abrupt slut när slutspelet smygstartar.

– Vi har jobbat hårt för att förbättra spelet och ge oss själva en chans i slutspelet. Vårt mål är fortfarande att ha en chans att vinna guld, säger Bäckström.

– Man försöker alltid att lära sig av det som har varit och inte göra om de misstagen. Under säsongen är det ändå jättesvårt att ta tag i de här sakerna. Man är så inne i matchtakten att man mest försöker justera småsaker.

Hjärnskakning i januari

Om HIFK:s säsong har varit tung, har Bäckströms vinter också varit jobbig. Totalt har det hittills blivit sexton matcher för veteranen, som bland annat åkte på en rejäl hjärnskakning i januari.

– Då mådde jag illa ett bra tag efteråt. Man vill alltid komma tillbaka så fort som möjligt, men det är lite annorlunda med en huvudskada. Jag hade dagar då det kändes jättebra och sedan kändes det sämre. Man måste ta en dag i taget.

– Hela säsongen har gått i samma takt som lagets. Man njuter och har roligt när det går bra. Sedan är det tvärtom när det går tungt. Vi måste komma ihåg att vi kan glömma den tuffa grundserien om vi hittar vår nivå nu.

"Vill inte ångra något"

39-åringen återvände till finländsk ishockey och HIFK efter en lång NHL-karriär inför den här säsongen. Han säger att han fortfarande känner glöden för sporten.

– Så länge det svider när man förlorar, finns hjärtat för sporten fortfarande där. När man lämnar isen och inte känner något, är det kanske dags att göra något annat.

– Det viktiga är att man känner att man har gjort allt den dagen man lägger av. Jag vill känna att jag tog vara på min chans och gjorde allt med den. Jag vill inte ångra något. Då kan man vara stolt över sig själv.

Diskussion om artikeln