Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN varnar för den största humanitära katastrofen sedan andra världskriget

Från 2017
Uppdaterad 11.03.2017 19:24.
Ett svårt undernärt barn i Somalia år 2011.
Bild: EPA / Antoine de Ras

FN:s humanitära chef Stephen O'Brien kräver omedelbara insatser för de hungrande i Jemen, Somalia, Sydsudan och nordöstra Nigeria.

- Vi befinner oss vid en kritisk punkt i historien. Redan nu i början av året står vi inför den största humanitära krisen sedan FN bildades, sade Stephen O'Brien i ett tal till FN:s säkerhetsråd på fredagen. Det rapporterar BBC.

Enligt O'Brien behövs 4,4 miljarder dollar före juli för att undvika en katastrof.

Över 20 miljoner människor i Jemen, Somalia, Sydsudan och nordöstra Nigeria riskerar svält. Enligt O'Brien kommer människor att svälta ihjäl och många fler kommer att dö i sjukdomar utan samordnade globala insatser.

Redan tidigare har Unicef varnat för att 1,4 miljoner barn riskerar att svälta ihjäl i år.

I februari vädjade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres om ökade hjälpinsatser. Då sade han att FN bara fått in cirka 90 miljoner dollar hittills i år, trots att flera länder lovat mycket mer.

O'Brien varnade också för att en omfattande svält tvingar människor på flykt och det riskerar att skapa mera instabilitet över stora områden.

Karta över Nigeria, Sydsudan, Somalia och Jemen.
Bild: Yle uutisgrafiikka

Ett barn dör var tionde minut

I Jemen är ungefär 19 miljoner människor, två tredjedelar av landets befolkning, i behov av någon form av humanitära insatser efter det två år långa kriget mellan huthirebeller och saudistödda regeringsstyrkor.

FN räknar med att ett barn i Jemen dör var tionde minut av sjukdomar som skulle vara relativt enkla att bota. Där lider en halv miljon under femåriga barn av allvarlig undernäring.

FN har varnat för att 100 000 barn i Sydsudan kommer att drabbas av svält och att det finns risk för att hungersnöden sprider sig så att en miljon sydsudaneser drabbas.

Krigsherrarna i Sydsudan har också förhindrat hjälporganisationer att komma fram till de hjälpbehövande där.

I nordöstra Nigeria riskerar 75 000 barn att dö av svält och 7,1 miljoner människor där har en ytterst osäker matsituation. Där är situationen huvudsakligen en följd av terrorgruppen Boko Harams härjningar.

I Somalia är ungefär 6,2 miljoner människor i behov av akut hjälp. Där är det bristen på vatten som är det största problemet.

Utom de fyra ovannämnda länderna har O'Brien också varnat för att också 2,7 miljoner människor i Kenya riskerar svält på grund av den svåra torka som drabbat områden också där.

Diskussion om artikeln