Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Erik Riska: Allra tyngst när det blev klart att vi inte når slutspel

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Erik Riska spelar ishockey i Vasa Sport.
Bildtext Säsongen tar slut efter grundserien för Vasa Sport och Erik Riska.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Erik Riska kommer inte med några bortförklaringar. Hans Vasa Sport misslyckades på alla delområden i och med att säsongen tar slut på måndag. Trots flera sämre perioder under den långa grundserien inleddes ändå den tyngsta perioden i samma sekund som säsongen dog.

På måndagskvällen runt niotiden tar hockeysäsongen 2016–2017 slut för Vasa Sport.

I praktiken har det varit klart sen början av mars, när laget i Jyväskylä inkasserade den då åttonde raka förlusten.

Säsongen 2014–2015 gjorde Vasalaget sin första säsong efter återkomsten till finrummet och missade då slutspelet med marginal. Förra våren fick man pröva vingarna i en åttondelsfinal mot TPS, som ändå slutade i en förlust i två raka matcher.

Ett topplag i början

Yle Sporten slog sig ner för en pratstund med 27-årige Erik Riska, den slitstarke anfallaren i lagets fjärde kedja. När han blickar tillbaka på grundserien går tankarna till en period när allt ännu såg väldigt ljust ut.

– Vi var väldigt bra på gång i början av säsongen, det såg bra ut och vi var till och med involverade i toppstriden. Sen när det började dala lyckades vi inte bryta förlustsviten och det ledde till att vi tappade mer och mer poäng samtidigt som de andra lagen gick om oss. Vi lyckades inte svänga säsongen i rätt riktning och vi missade slutspelet helt.

– Det är klart att något måste förändras, men jag har inga konkreta svar i detta skede. Vi gjorde små eller större misslyckanden på alla områden och de måste vi komma åt, säger Erik Riska till Yle Sporten över en kopp kaffe i centrala Vasa.

Erik Riska följer med spelet från avbytarbåset.
Bildtext Erik Riska "Vi var väldigt bra på gång i början av säsongen".
Bild: Juha Tamminen/All Over Press

Det har redan hunnit gå en hel del dagar sedan det stod helt klart att Riskas Sport inleder sommarlovet i samband med att grundserien tar slut på måndagskvällen. En grundserie där Vasalaget tappade massor med mark i samband med långa, dystra perioder utan segrar.

– Det är klart att när det kommer flera vinster och det går bra för laget, så är det något som ger energi både till matcherna och till träningarna och vardagen i allmänhet. När man svänger på det hela och det börjar komma fler förluster än segrar är det svårare att hitta källorna till energi och det gör förlustsviten så svår att bryta. Jag kan ändå säga att vi inte började njuta i det läge när det gick bra, tyvärr kunde vi bara inte hålla i det.

Blev ni kaxiga? Började ni tro för mycket om er själva?

– Nej. Ärligt, nej. Ju längre en enskild säsong löper, desto bättre börjar alla lags spel att fungera och uppgiften att ta poäng blir svårare. I början av säsongen är spelet inte alla gånger så fint, och det visade sig passa oss väldigt bra den här gången. Vi tog många poäng i början av säsongen. Även om vi inte gjorde många mål framåt kunde det räcka till seger med ett eller två gjorda mål när vi knappt släppte in några mål heller. Längre in i säsongen började motståndarna försvara och anfalla bättre och efter det blev det tufft att ta poäng.

En av ligans minsta spelarbudgeter

En sak som kan ligga som grund för det kvalitetsmässiga gapet är den eviga diskussionen om resurser. Det är helt enkelt en utmaning att bygga ett vinnande lag för en grundserie som varar i 60 matcher.

– Jag har inga siffror på det eller fakta att slå i bordet nu, men faktum är ändå att vi opererar med en av ligans minsta budgeter. Det är klart att man med mera pengar kan rekrytera dyrare spelare som kanske på sikt presterar bättre och har en längre historia att prestera och göra det varje säsong. Det är svårt att säga om det var materialet som gjorde skillnaden, vi presterade i underkant på alla delområden, påpekar Riska.

Också fansen har under slutspurten på grundserien låtit sina åsikter komma upp till ytan. I samband med 4–5-förlusten mot KalPa protesterade hemmasupportrarna med lakan som krävde större ansvarstagande från spelarna och bland annat ett som krävde tränaren Tomek Valtonens avgång.

– Alla som betalar biljettpriset har rätt till en egen åsikt och vad de skriver är upp till dem själva. Jag har åtminstone beslutat att när det gäller Tomek, eller vilken tränare som helst för den delen som är min tränare, står jag bakom honom och gör det alltid så länge han är min tränare, säger Riska och tillägger:

– Alla har rätt till sin åsikt och helt fel har ju fansen inte i sina synpunkter, vi har underpresterat den här säsongen och det är klart att det inte är roligt att se fansen missnöjda. Den värsta besvikelsen kommer ändå inifrån, från laget. Vi har inte klarat av det vi kom överens om under säsongen.

Tomek Valtonen tränar Vasa Sport.
Bildtext Erik Riska står bakom Tomek Valtonen.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

"Tyngsta ögonblicket när det blev klart att vi inte kan nå slutspel"

Målet var en slutspelsplats och länge såg det också ut att gå vägen, men i takt med att förlusterna avlöste varandra började läget bli mer och mer desperat.

Riska berättar ändå att stämningen inom truppen inte på något sätt blev dyster längs med vägen, eftersom det fanns flera positiva saker i det egna spelet att ta fasta på från första halvan av säsongen.

– Den tyngsta perioden började helt enkelt i ögonblicket när det blev klart att vi inte når slutspel. Man har gett allt man kan för att nå slutspelet, men plötsligt är det klart helt svart på vitt att det inte blir något. Det är utmanande att hitta energi och motivera sig efter en sådan smäll.

– Det är aldrig samma sak efter det, även om man skall försöka spela så bra som möjligt i vad som i praktiken är betydelselösa matcher. Helt ärligt måste jag säga att det är svårt att hitta motivation till en sådan match.

Riska har ett långt förflutet i Vasa Sport och har personligen en stark klubbkänsla som gör att han alltid är motiverad, vilket också beskrivs i den ritual han har inför varje drabbning.

– Alltid när jag drar på mig spelskjortan brukar jag stanna upp och se på örnen i klubbemblemet en stund innan jag klär på mig tröjan. Varje gång tänker jag att jag skall göra så bra jag kan ifrån mig, i varje match och varje träning vill jag prestera i klubbens tecken. Egoistiskt tänkt försöker jag också hålla upp en så bra statistik som möjligt, för mig är till exempel plusminus-statistiken väldigt viktig och något jag jobbar på konstant. Det är en faktor som driver mig framåt, berättar Riska.

Erik Riska
Bildtext Erik Riska har studerat till klasslärare vid sidan av ishockeykarriären.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Från rinken till katedern

Den 27-årige Erik Riska har parallellt med karriären på skridskor också hela tiden studerat vid pedagogiska fakulteten. Han är några praktikperioder ifrån klar klasslärare och för honom betyder också det tidiga sommarlovet att han ställer sig framför katedern i Vasa direkt när den sista tacklingen är levererad.

– När säsongen är slut försöker jag alltid koppla bort ishockeyn en stund, 1–2 veckor eller vad det nu brukar bli. Sedan börjar jag gräma mig över varför jag själv inte är med och kämpar i säsongens viktigaste matcher och tvingas se de andra lagen spela om fina saker. Det är ändå vårtider, jag har en familj att tänka på som får en hel del av min tid och det gäller det att passa på och njuta av. Snart kör ändå sommarträningen igång och då börjar allvaret igen.

Familjen består av en fru och en tio månader gammal son, pappas ögonsten, som nu får chansen att njuta lite extra av faderns närvaro.

Är då Riska junior hockeyvårens stora vinnare?

– Både och. Samtidigt är det en pappa med kortare stubin än normalt också, när han måste följa med hur säg till exempel Tappara och JYP spelar. Då är pappa inte så glad alla gånger.

– Samtidigt måste man komma ihåg att när man gett sitt allt, som jag anser att jag har gjort, kan jag se mig själv i spegeln.

– Jag kunde inte ha gjort så mycket mer, avrundar Riska.

Lästips: Erik Riska skriver en blogg på portalen SevenDays, där reflekterade han bland annat kort kring det faktum att säsongen tog slut för tidigt i ett inlägg från den 5 mars.

Diskussion om artikeln