Erdoğan: Holländarna är nazi-kvarlevor, de är fascister!
Den holländska regeringen har dragit in landningstillståndet för Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlus flyg. President Erdoğan hotar med vedergällningar och kallar holländarna för fascister.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu skulle landa i Rotterdam på lördagen för att delta i ett valmöte för exilturkar inför den turkiska folkomröstningen om utökad makt åt presidenten.
Enligt kritiker skulle den grundlagsändringen göra Turkiets president praktiskt taget enväldig.
Borgmästaren i Rotterdam lät meddela att valmötet var inställt, eftersom den tilltänkta lokalen inte längre var tillgänglig. Çavuşoğlu lät meddela att han kommer till Rotterdam i alla fall och hotade Nederländerna med både ekonomiska och politiska sanktioner om holländska myndigheter försöker stoppa honom.
Den holländska regeringen lät sig inte skrämmas utan drog in landningstillståndet för Çavuşoğlus flyg.
Regeringen motiverade sitt beslut med hänsyn till allmän ordning och säkerhet. Enligt regeringen hade Çavuşoğlu dessutom börjat hota med sanktioner medan man fortfarande försökte hitta en acceptabel lösning på problemet.
Nyheten om det holländska beslutet hade nått president Recep Tayyip Erdoğan då han höll valmöte i Istanbul och han skrädde minsann inte orden.
- Ni kan stoppa utrikesministerns flyg bäst ni vill, men vi får se hur era plan ska komma till Turkiet i fortsättningen, sade Erdoğan.
Han tillade ändå att det inte gällde vanliga holländska flygpassagerare, utan diplomater.
Enligt Erdoğan är de holländska ledarna nervösa fegisar.
- De känner inte till politik eller internationell diplomati, de här nazi-kvarlevorna, de är fascister, sade Erdoğan inför en entusiastisk publik.
Det turkiska utrikesministeriet har kallat in Turkiets chargé d'affaire för att protestera mot det holländska beslutet.
Erdoğan har också beskrivit tyska myndigheters agerande som nazistiskt då de stoppat motsvarande valtillställningar i Tyskland. Relationen mellan Tyskland och Turkiet har nått nya lågvattenmärken på grund av konflikten.
Också i Schweiz och i Österrike har lokala myndigheter stoppat motsvarande turkiska kampanjtillställningar. Men både där och i Tyskland har besluten alltså fattats av lokala myndigheter, inte av regeringen som i Nederländerna.