Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stödevenemang för asylsökande i Vasa

Från 2017
Uppdaterad 11.03.2017 17:07.
Demonstration på torget i Vasa.
Bildtext Demonstration på torget i Vasa
Bild: Yle/Roger Källman

Runt om i landet ordnades på lördagen manifestationer för att stöda de irakiska asylsökande som demonstrerar i Helsingfors. Även på torget i Vasa samlades folk.

- Vi är här för att stöda de irakier som i en månad nu har demonstrerat i Helsingfors, säger Sarmad al Azzawi. Vi delar ut kärlek och fred idag.

Sarmad är själv också irakisk asylsökande och har bott ett och ett halvt år i Finland. I Irak arbetade han som radiojournalist och är rädd att han kan bli dödad om han återvänder.

- Jag har fått negativt besked från migrationsverket och kommer att avvisas inom en månad. De säger att de inte tror på min berättelse, säger Sarmad som tror att det är ett politiskt beslut.

Sarmad Al-Azzawi
Bildtext Sarmad Al-Azzawi
Bild: Yle/Roger Källman

Kerstin Ögård från Malax är en av arrangörerna för evenemanget i Vasa. Hon är glatt överraskad över uppslutningen på torget.

- Jag var ner till Helsingfors ett par gånger för att demonstrera. Så slängde någon fram idén att vi skulle göra stödevenemang på olika håll i Finland, säger hon.

Ögård säger att man vill arbeta för en bättre asylpolitik. Hon har flera irakier i sin bekantskapskrets och vet vad de går igenom.

- Jag har också varit med för att förhindra tvångsdeportationer. Jag kan inte tro att sånt här händer i Finland, så här kan man inte behandla människor, säger hon.

Kerstin Ögård på torget i Vasa.
Bildtext Kerstin Ögård
Bild: Yle/Roger Källman

Kerstin Ögård om stödevenemanget på Vasa torg

7:50

Diskussion om artikeln