Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Sugen på lägenhetsrenovering?

Från 2017
Tom lägenhet
Bild: Yle/ Juha-Pekka Inkinen

Insinuerar vårsolens avslöjande strålar att det är dags att uppdatera lyan? Då finns det några saker du ska tänka på innan du sätter igång.

Katarina Paasi köpte sin första lägenhet som 22-årig studerande och genomförde en totalrenovering. Under årens lopp har hon köpt, renoverat och sålt ytterligare åtta lägenheter och på så sätt kunnat byta upp sig på bostadsmarknaden. Projekten har också gett massor med kunskap och erfarenhet som hon nu delar med sig av.

- Man kunde säga att vi har renoverandet i blodet, ett intresse som genomsyrar hela familjen. Det var antagligen orsaken att jag vågade börja så tidigt.

Katarina själv har lärt sig göra det mesta av familjemedlemmar men även entreprenörer hon anställt och övat med. Hon poängterar dock att det finns vissa saker som man inte ska experimentera med själv.

- Till exempel badrum ska man vara väldigt noga med. Om det skulle visa sig läcka ligger man riktigt risigt till. Man är trots allt ansvarig i tio år för en renovering man gjort. Det gäller att antingen själv ha stenhård koll eller anlita en ansedd firma med försäkringarna i skick.

Katarina Paasi sitter på röd soffa.
Bildtext Katarina Paasi har lång erfarenhet av renoveringar.
Bild: Yle / Hannah Norrena

Planering är A och O

Med flera projekt i bagaget vet Katarina hur viktigt det är att man har en bra plan för hur renoveringen ska genomföras. Utöver lägenhetspriset måste man ha en realistisk bild av sin egen budget och planera enligt den.

- Den tänkta budgeten brukar ha en tendens att svälla och den slutliga prislappen brukar oftast ha ett 5 procents tillägg. Därför är det är viktigt att ha en viss marginal ifall oförutsedda problem eller utgifter skulle dyka upp.

Vill man spara pengar gäller det att göra så mycket man kan själv. Rivningsjobb och städning är sådant som de flesta klarar av och sparar in många kostsamma arbetstimmar.

- Varför betala någon för att städa? Dessutom har du bättre koll på projektet om du går dit varje dag och ser att allt går enligt plan och överenskommelse.

Välj vad du sätter dina pengar på

Ifall man inte har oceaner med kapital att sätta på sin renovering gäller det att tänka smart och välja var man satsar lite extra och var man kan spara en slant. Det kan dock vara knepigt att orientera sig i djungeln av alternativ där priserna varierar från lågpris till lyx.

- Det gäller att fundera på sin egen livssituation och vad som passar bäst för en själv. Har man hund och småbarn kanske det inte är läge att satsa en förmögenhet på ett golv. Tjocklek och möjlighet att slipa det längre fram är också viktiga faktorer.

Även förmånliga möbeljättar har riktigt bra alternativ då det kommer till t.ex. kök. Katarina tipsar om möjligheten att t.ex. köpa en billigare skåpstomme och sedan satsa lite extra på personligare skåpdörrar.

Färgkarta på ett bord.
Bild: Sebastian Dahlström

- Jag skulle undvika trender i fast inredning. Kakel och köksskåp har ofta en lång livslängd och de börjar snabbt kännas gamla. Sätt i stället din personliga touch på hemmet med lösa prylar som är lätta att uppdatera.

Då det kommer till själva arbetet kan det vara svårt att veta vem man ska välja. Det kryllar med företag och entreprenörer, utländska killar eller inhemska gubbar. Hur ska man veta vem som är bra?

- Det finns webbplatser där man kan kolla upp företag och se att de har sina försäkringar i skick. Sen skulle jag antagligen använda mig av vänner och bekantas erfarenheter. Leta upp bevisat bra folk så hittar du säkert pålitlig hjälp till uppdateringen av ditt hem.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln