Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Årets flyktingar från Esbo och Uleåborg

Från 2017
Uppdaterad 11.03.2017 21:10.
Bahar Mozaffari (till vänster) och Ramin Akhi valdes till årets flyktingkvinna respektive årets flyktingman i Tammerfors den 11 mars 2017.
Bildtext Årets flyktingkvinna Bahar Mozaffari (till vänster) och årets flyktingman Ramin Akhi.
Bild: Lehtikuva

Finlands Flyktinghjälp har utsett Bahar Mozaffari från Esbo till årets flyktingkvinna, och Ramin Akhi från Uleåborg till årets flyktingman.

Utnämningarna gjordes vid festivalen Women of the World i Tammerfors.

Flyktinghjälpens styrelse motiverade valet med Mozaffaris och Akhis aktiva samhällsengagemang.

Både Mozaffari och Akhi är ypperliga exempel på att också invandrare som kommer till Finland i vuxen ålder snabbt kan komma in i arbetslivet, och samtidigt hjälpa andra invandrare att integrera sig.

"Att vara flykting är inte ett hinder"

Årets flyktingkvinna Bahar Mozaffari kom till Finland som kvotflykting år 2006. 39-åriga Mozaffari blev flykting av politiska orsaker - hon arbetade för en organisation för kvinnor i sitt tidigare hemland Iran.

Mozaffari är ekonom till utbildningen och arbetar nu som specialplanerare för invandringsfrågor vid närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland.

- Jag vill uppmuntra invandrarkvinnor till ett självständigt liv. Jag vill att de hittar sin plats i det finländska samhället och kommer in i arbetslivet, säger Bahar Mozaffari.

Årets flyktingman Ramin Akhi säger att han genom sin historia vill uppmuntra unga med invandrarbakgrund att börja studera vid högskolor, eftersom många invandrare inte utbildar sig vidare efter andra stadiet.

30-åriga Akhi är tandläkare och doktorand i odontologi och har varit aktiv inom studentpolitiken. Akhi kom till Finland som kvotflykting från Kuba år 2005, dit hans familj hade flytt från hemlandet Afghanistan.

- Att vara flykting är inte ett hinder, i Finland har alla möjligheten att utbilda sig. Myndigheterna och lärarna måste stöda och uppmuntra de unga att sträva efter sina drömmar, säger Akhi.

Diskussion om artikeln