Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Simon Karlsson: Den sanna kalsongfyllan

Från 2017
Uppdaterad 10.12.2019 09:06.
Simon Karlsson
Bild: Yle/Malena Holmström

Det finska ordet “kalsarikännit” har väckt förtjusning världen över. Men som finländare är det svårt att följa med hur utländska medier hyllar konceptet utan att känna att de fått något om bakfoten.

Det började med “hygge”. Sedan var det svenskans “lagom”. Nu har det blivit Finlands tur att uppmärksammas i världen för ett av våra unika ord. Och vad är inte mer finskt än “kalsarikännit”.

Det hela fick sin början av en populär emoji med Finland-tema. Där visas en man och en kvinna sitta i en fåtölj med ett glas i handen, iklädd endast underkläder. Beskrivningen de ger för ordet “kalsarikännit” (ungefär kalsongfylla på svenska) är: “Känslan när du tänker bli full hemma i dina underkläder - utan planer på att gå ut”.

Några amerikanska medier skrev om ordet för ett par veckor sedan, vilket som alltid när Finland nämns ute i den stora världen också uppmärksammades här. Hysterin kring kalsongfyllan nådde ändå sin kulmen för några dagar sedan då den stora modetidningen Vogue skrev om det nya trendordet.

I Vogues artikel hävdar de att kalsongfyllan inte är något nytt för dem, och i artikeln kan man se bilder från 70-talet där modeller poserar i underkläder med ett glas i handen. Det är mycket fina fotografier, men som finländare kan jag ändå inte låta bli att tänka att nu har de missuppfattat kalsongfyllan totalt.

Den bilden jag får av ordet “kalsarikännit” är inte närapå lika festlig. För mig är det inte att man lägger på sig sina snyggaste underkläder, lägger på en bra låt och dricker ett glas vin medan man dansar framför spegeln. När jag hör “kalsarikännit” tänker jag snarare på någon som känner ett behov av att bli full trots att den inte har några planer på att fara ut. Det handlar inte om ett glas vin, det är frågan om en låda öl. Det är inte en egen liten fest.

Genom att göra kalsongfyllan till något fint och trendigt glorifierar Vogue ett beteende som i värsta fall är väldigt destruktivt. Den bild av kalsongfyllan vi får från de amerikanska medierna som nu tar upp fenomenet - och även de emojis som började det hela - är nog väldigt obekant för många. Så nu tycker jag vi ska få ut sanningen om kalsongfyllan till världen. Vi kan starta en ny hashtag, #therealkalsarikannit. Vi kan göra nya mer sanningsenliga emojis. Vi kan visa kalsongfyllans båda sidor.

Finland har mycket fint att ge världen, är det verkligen vår alkoholkultur vi vill exportera?

En ikon för kalsongfylla där en kvinna sitter med ett vinglas i handen. Ikonen är struken med ett rött streck.
Bild: Yle

Diskussion om artikeln