Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dubbelt finländskt på pallen – utklassade av Björgen

Från 2017
Uppdaterad 12.03.2017 19:56.
Marit Björgen, Krista Pärmäkoski.
Bildtext Krista Pärmäkoski hade inte en suck mot Marit Björgen i dag (bild från VM i Lahtis).
Bild: Lehtikuva

En helfinländsk spurt om pallplatserna blir det sällan i världscupen. Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen fixade det – bakom den totalt överlägsna Marit Björgen. Skiddrottningen gjorde precis som hon ville och krossade alla.

Efter fem minuters åkning var segerkampen avgjord i Holmenkollens klassiska tremil. Eller kamp … Det var en fullständig kross som Marit Björgen stod för på hemmaplan.

I striden ”Best of the rest” fanns tre finländskor med hela vägen. Något överraskande var det Aino-Kaisa Saarinen som skruvade upp tempot rejält när det återstod ett par kilometer till mål.

Den finländska veteranen fick inte någon lucka och i stället var det Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen som gick för pallplatser. Finländskorna gjorde upp tillsammans med Charlotte Kalla inne på stadion.

Svenskan fick se sig slagen av de blåvita duon. Pärmäkoski tog sin andra andraplats för veckan. I onsdags slutade hon tvåa i sprinten i Drammen.

Niskanen tog sin första pallplats för vintern när hon spurtade in som trea.

Johaugs rekord står sig

Drygt två minuter framför den jämna striden åkte det norska ångloket på i en helt egen fart. Marit Björgen hade formen och tekniken för att leka med de andra.

Precis som i fjol blev det en total utklassning när damerna skulle avverka de trettio kilometrarna i den tunga Osloterrängen.

I fjol var det Therese Johaug som gjorde slarvsylta av allt och alla. Då slog norskan sin landsmaninna Ingvild Flugstad Östberg med smått otroliga 3.46 – ett rekord i segermarginal som fortfarande står sig.

Marit Björgen.
Bildtext Marit Björgen var helt överlägsen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

"I en egen division"

I dag ville Marit Björgen ändå inte vara mycket sämre. Björgen skred bestämt till verket och ökade avståndet bakåt stavtag för stavtag. Hon bars fram av den stora publiken vid spåret.

När hon vek in på stadionområdet mottog hon hemmapublikens stora jubel. Björgen tog sin femte raka världscupseger i tremilen i Oslo (norskan deltog inte i fjol) och följde upp sitt finfina VM i Lahtis, där hon tog fyra guld.

– Hon åkte i en egen division. Loppet var hennes från första stavtaget, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Senast Björgen fick stryk i en världscuptremil på hemmabanorna var 2008. Dessutom tvingades hon ge sig mot Johaug i VM-femmilen i Oslo 2011.

Resultat:

1) Marit Björgen, Norge 1.22.59,2
2) Krista Pärmäkoski, Finland + 2.05,8
3) Kerttu Niskanen, Finland + 2.07,0

4) Heidi Weng, Norge + 2.08,6
5) Charlotte Kalla, Sverige + 2.11,7
---
7) Aino-Kaisa Saarinen, Finland + 2.19,6
10) Laura Mononen, Finland + 3.28,7
18) Johanna Matintalo, Finland + 5.32,5
Anne Kyllönen, Finland avbröt

Diskussion om artikeln