Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler får TBE-vaccin gratis

Från 2017
Uppdaterad 13.03.2017 05:21.
Vaccinering
Bild: Kay Nietfield / EPA

Måndagen den 13 mars träder en ny förordning om vaccinationer i kraft. Den inbegriper bland annat vaccination mot vattkoppor för småbarn och en utvidgning av området där vaccin mot fästingburen encefalit, TBE-vaccinet, erbjuds.

Enligt förordningen ska gratis TBE-vaccin framöver erbjudas personer som är fast bosatta och personer som vistas i över fyra veckor i Pargas eller Simo kommuner.

Rätten till vaccin gäller alltså exempelvis sommargäster.

Såsom förut får personer bosatta på Åland gratis TBE-vaccin, och nu erbjuds det också till personer som vistas över fyra veckor på Åland sommartid.

Alla som fullgör beväringstjänst i riskområden ska också vaccineras mot TBE.

Avsikten är att 30 000 personer ska omfattas av programmet för TBE-vaccin. Statliga pengar har reserverats för ändamålet.

Vattkoppsvaccin för småbarn

Det nationella vaccinationsprogrammet utvidgas ytterligare med vaccination mot vattkoppor för barn i åldern 18 månader - sex år.

Kompletterande vaccinationer ges under de sex följande åren - det första året ska alla som är 11 år eller yngre och som inte haft vattkoppor erbjudas en dos.

Personer som sköter spädbarn erbjuds vaccin mot kikhosta och vaccin mot säsonginfluensa erbjuds såsom förut till personer inom vården.

Alla vaccinationer är frivilliga, men arbetsgivare är skyldiga att se till att vårdpersonal, som kommer i kontakt med infektionskänsliga personer, inte för smitta vidare.

Diskussion om artikeln