Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Erdoğan: Det här kommer att stå Nederländerna dyrt

Från 2017
Uppdaterad 12.03.2017 17:22.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan höll ett tal inför anhängare i Istanbul också på söndagen 12.3.2017
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan höll ett tal inför anhängare i Istanbul också på söndagen 12.3.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Den diplomatiska krisen mellan Turkiet och Nederländerna fortsatte under söndagen. Frankrike uppmanade till lugn, medan Danmark vill skjuta upp ett planerat besök av den turkiska premiärministern.

- Vi kommer att lära dem internationell diplomati, sade president Recep Tayyip Erdoğan i ett tal i Istanbul på söndagen.

- Holland! Om ni offrar de turkisk-nederländska relationerna på grund av onsdagens val, så kommer det att stå er dyrt, fortsatte han, med hänvisning till det kommande parlamentsvalet i Nederländerna.

Både Erdoğan och Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu fortsatte att hota Nederländerna med vedergällningar för att utrikesministern nekades att landa i Rotterdam på lördagen och för att den turkiska socialministern Fatma Betül Sayan Kaya eskorterades ut ur Nederländerna natten till söndagen.

Nazikortet fortfarande på bordet

De fortsatte också att beskriva de holländska metoderna som fascistiska och nazistiska.

Enligt Erdoğan har väst nu visat sitt verkliga ansikte under de senaste dagarna och manifesterat sin islamofobi.

- Jag har sagt att jag trodde att nazismen var över, men jag hade fel. Nazismen lever kvar i väst, sade Erdoğan.

Çavuşoğlu, i sin tur kallade Nederländerna för "fascismens huvudstad".

Senare kallade Erdoğan Nederländerna för en "bananrepublik" och uppmanade internationella organisationer att införa sanktioner mot Nederländerna.

Frankrike tillät Çavuşoğlus besök

Erdoğan tackade ändå Frankrike för att utrikesminister Çavuşoğlu tilläts komma till Metz, i norra Frankrike på söndagen.

Där deltog han i ett kampanjmöte för exilturkar för att samla stöd för Erdoğan inför den turkiska folkomröstningen om kraftigt utökad presidentmakt.

I Metz passade Çavuşoğlu på att kräva en ursäkt av Nederländerna. Dessutom förväntar han sig att de europeiska länderna ska fördöma Nederländernas "fascistiska" agerande.

Anhängare till Turkiets president Erdogan demonstrerade utanför det nederländska konsulatet i Istanbul på söndag morgon. 12.3.2017
Bildtext Anhängare till Turkiets president Erdoğan demonstrerade utanför det nederländska konsulatet i Istanbul på söndag morgon. 12.3.2017
Bild: EPA/CEM TURKEL

I ett uttalande från det franska utrikesministeriet uppmanades Turkiet och "flera EU-länder" att trappa ner dispyten. Ministeriet uppmanade Turkiet att avstå från överdrifter och provokationer.

Enligt uttalandet hade Frankrike ingen orsak att förbjuda det turkiska AK-partiets kampanjmöte i Metz, ertersom det inte utgjorde något hot mot den allmänna ordningen.

Danmark vill skjuta upp turkiskt besök

Danmarks premiärminister Lars Løkke Rasmussen besökte sin turkiske kollega i december och enligt planerna skulle premiärminister Binali Yildirim komma på svarsbesök till Danmark nästa helg.

Samtidigt hade Yildirim planerat att delta i kampanjmöten med exilturkar i Danmark.

Nu vill Løkke Rasmussen att det turkiska besöket skjuts upp.

"Under normala omständigheter skulle det vara en glädje att ta emot den turkiske premierministern, Yildirim, som jag hade ett öppenhjärtigt och konstruktivt samtal med i Ankara den 10 december 2016. Men med de aktuella turkiska utfallen mot Holland kan mötet inte ses lösryckt från detta. Jag har därför föreslagit för min turkiske kollega att vårt möte skjuts upp", heter det i ett uttalande från Løkke Rasmussen.