Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nybörjare fick testa apparatdykning

Från 2017
Dykinstruktör och elev.
Bildtext Tommi Hartman instruerar en dykelev.
Bild: Yle/Roger Källman

I simhallen i Vasa firades på söndagen "Drömmarnas vattenmotionsdag" med gratis inträde och möjligheten att pröva på olika motionsformer. Föreningen Bothnia Gulf Divers-82 var på plats och demonstrerade apparatdykning.

Det var många som tog chansen att dra på sig lufttuberna och dyka ner under ytan. Kompisarna Julia och Amanda var två av alla de som testade på apparatdykningen.

- Jag har dykt en gång tidigare - i Grekland - säger Julia. Det var roligt att se på fiskarna.

För Amanda var det debut under ytan. Det var en lite konstig känsla att kunna andas under vattnet, säger Amanda som nog kunde tänka sig att rentav ha dykning som hobby.

- Jag har lite problem med öronen, så i så fall på grunt vatten, säger Julia för sin del.

Inte farligt om man vet vad man gör

Tommi Hartman är ordförande för dykarföreningen Bothnia Gulf Divers-82. Han har haft dykning som hobby i över 25 år och var en av instruktörerna i simhallen.

- Det är några mycket viktiga regler i dykningen. Det första är att man måste andas hela tiden och så måste man kunna tryckutjämningen, säger han.

I själva dykutbildningen finns många övningar för att hitta lösningar på problem som kan uppkomma. Själva dykningen är ganska enkel och lätt, men att vara förberedd minskar olycksrisken.

Dykinstruktör Tommi Hartman i Vasa simhall.
Bildtext Tommi Hartman
Bild: Yle/Roger Källman

Då och då rapporteras det om olyckor som har inträffat i samband med dykning. Exempelvis förolyckades två finländska dykare i Pluragrottan i Norge för tre år sedan. Är dykning en farlig sport?

- Inte kan man säga att det är farligt, bara man har rätt utrustning och rätt utbildning, säger Tommi. Det är det viktigaste att inte göra något som man inte är utbildad för.

Till botten

Inger har också hon testat på dykning med lufttuber en gång tidigare. Då hon nu för andra gången testade det var hon först nervös.

- Men det var nog helt kul, säger hon. Jag var under ytan i 5-10 minuter, säger Inger som också var ner till botten i den dryga fyra meter djupa bassängen.

Dyrt?

Tommi Hartman säger att dykning inte är en dyr hobby. Det går att hitta bra begagnad utrustning och bara man tar hand om grejorna så håller de under hela ens "karriär".

- Bara man är normalt frisk så klarar man sig nog bra, säger Tommi om hälsoaspekterna.

Apparatdykare i simhall.
Bild: Yle/Roger Källman

Om man dyker i öppet vatten så ställer dykning inte heller så stora krav på psyket och stresståligheten. Ju mera erfaren man blir så kan man börja fundera på mera utmanande saker.

- Vill jag gå på tekniska dykningen, eller vill jag pröva på grottdykning, preciserar Tommi.

Introduktion till dykning i Vasa simhall

9:22