Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Politolog: Tvist med Nederländerna gynnar Erdoğan

Från 2017
Pasi Saukkonen är politikforskare.
Bildtext Pasi Saukkonen följer med den diplomatiska krisen mellan Nederländerna och Turkiet.
Bild: Yle / Victoria Wirén

Den nederländska regeringens tuffa linje mot turkiska valmöten hindrar det islamkritiska Frihetspartiet att plocka poäng inför parlamentsvalet på onsdag. Samtidigt stärks också Turkiets president Recep Tayyip Erdoğans ställning på hemmaplan, bedömer politologen Pasi Saukkonen.

Relationerna mellan Nederländerna och Turkiet har försämrats på grund av att Nederländerna vägrar låta turkiska ministrar hålla valmöten på holländsk mark. Under veckoslutet hindrades den turkiske utrikesministern att besöka landet, den turkiska socialministern utvisades från Nederländerna och Turkiet har hotat med vedergällning.

Regeringen vinner på tuffa tag, menar politologen Pasi Saukkonen.

- Geert Wilders och hans Frihetsparti har varit starkt emot aktivitet från den turkiska regeringens sida. Om premiärministern Mark Rutte inte hade reagerat kraftigt så skulle Wilders ha utnyttjat situationen för att kritisera regeringen.

Det islamfientliga, högerpopulistiska Frihetspartiet har stark medvind inför parlamentsvalet och kan bli största parti.

Det är svårt att säga om det här var planerat, men det är i alla fall en seger för Erdoğan.

Pasi Saukkonen

Saukkonen säger att det nu också är intressant att se hur turkarna i Nederländerna reagerar på tvisten. Turkiska politiker i invandrarpartiet Denk är i en knepig sits.

- De kanske trodde att de kunde mobilisera den turkiska befolkningen som har rösträtt i Nederländerna, men hur vågar de nu ta ställning till den här situationen? De kan inte vara kraftigt på den turkiska regeringens sida, då förlorar de den traditionella nederländska befolkningens röster.

För Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan kan upptrappningen av tvisten vara till fördel.

Meningen har varit att genom valmöten mobilisera dem som har rösträtt i Turkiet för att driva igenom en lagändring som stärker Erdoğans maktposition, men den diplomatiska krisen kan också stärka hans ställning.

- Nu kan de i Turkiet kraftigt utnyttja polariseringen mellan det “goda Turkiet” och det “dåliga Europa” som inte agerar demokratiskt och enligt frihetsnormer och så vidare. Det är svårt att säga om det här var planerat, men det är i alla fall en seger för Erdoğan.