Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Starka reaktioner i Turkiet på Hollandskrisen – kallas för fascistland på Twitter

Från 2017
Uppdaterad 12.03.2017 22:27.
Anhängare av president Recep Tayyip Erdoğan brände upp en amerikansk dollar och skrek slagord mot Nederländerna utanför det holländska konsulatet i Istanbul den 12 mars 2017.
Bildtext Anhängare av president Recep Tayyip Erdoğan brände upp en amerikansk dollarsedel och skrek slagord mot Nederländerna utanför det holländska konsulatet i Istanbul den 12 mars 2017.
Bild: EPA/CEM TURKEL

Nederländernas och Turkiets förhållande frös till is under veckoslutet, efter att landet inte gav tillåtelse åt turkiska ministrar att bedriva kampanj under veckoslutet.

Kampanjtillfället skulle ordnas i Rotterdam inför den turkiska folkomröstningen om att ge presidenten ytterligare maktbefogenheter.

Beslutet har väckt stor uppståndelse i Turkiet.

Säkerhetsmyndigheter har blockerat ingången till Hollands ambassad och konsulat. Utanför det holländska konsulatet i Istanbul hölls på söndagen en manifestation, där en av de protesterande tog ner Hollands flagga från flaggstången och ersatte den med den turkiska flaggan.

I huvudstaden Ankara rev de protesterande i sin tur ner en gatuskylt nära Hollands konsulat som fått sitt namn efter Holland.

På mikrobloggen Twitter var hashtaggen som kallar Holland för fascistland bland de mest populära under söndagen.

President Recep Tayyip Erdoğan kallade på söndagen holländarna för fascister och hotade landet med sanktioner.

- Det här kommer att stå er dyrt, sade han i ett tal i Istanbul.

Turkiet meddelade dessutom att Hollands ambassadör, som befinner sig på semester, inte är välkommen tillbaka åtminstone på en tid.

"Vi skäms för den här utrikespolitiken"

Alla turkar har ändå inte fördömt Nederländernas åtgärder.

Många som motsätter sig regeringen har påpekat att ett dylikt kampanjtillfälle knappast hade fått ordnas i Turkiet, där många regeringskritiker under de senaste månaderna tystats ner.

- Vi skäms för den här utrikespolitiken. För några månader sedan var vi i krig mot Ryssland, nu Holland, sammanfattade en turkisk twittrare.

Exilturkar har stor roll i folkomröstningen

Konflikten fick sin början då Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu skulle landa i Rotterdam på lördagen för att delta i ett valmöte för exilturkar inför den turkiska folkomröstningen om utökad makt åt presidenten.

Det bor mycket exilturkar i Holland och deras betydelse i folkomröstningen i april är stor.

Borgmästaren i Rotterdam lät meddela att valmötet var inställt, eftersom den tilltänkta lokalen inte längre var tillgänglig. Çavuşoğlu meddelade att han kommer till Rotterdam i alla fall och hotade Nederländerna med både ekonomiska och politiska sanktioner om holländska myndigheter försöker stoppa honom.

Den holländska regeringen lät sig inte skrämmas utan drog in landningstillståndet för Çavuşoğlus flyg.

Sent på lördag kväll utvisades också Turkiets familjeminister Fatma Betül Sayan Kaya, som tagit sig in i landvägen via Tyskland.

Regeringen motiverade sitt beslut med hänsyn till allmän ordning och säkerhet. Utrikesminister Çavuşoğlu hade dessutom börjat hota med sanktioner, vilket var sista droppen enligt Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

Erdoğan kan gynnas

Politologen Pasi Saukkonen säger till Yle Nyheter att president Erdoğan kan gynnas av konflikten.

- Nu kan Turkiet kraftigt utnyttja polariseringen mellan det “goda Turkiet” och det “dåliga Europa” som inte agerar demokratiskt och enligt frihetsnormer och så vidare. Det är svårt att säga om det här var planerat, men det är i alla fall en seger för Erdoğan, kommenterar Saukkonen.

Linn Karlsson / Sanna Raita-aho, Yle uutiset

Diskussion om artikeln